A több évtizedes emelkedés után váratlan módon csökkenni kezdett a skandináv országokban élők intelligenciaszintje – csodálkozik rá a valóságra a The Local cikke, amihez egy új-zélandi vezető kutató tanulmányából merített ihletet a szerző.
Elképesztő tanulmány jelent meg The Local Norvégiával foglalkozó portálján: egy jelentés szerint a skandináv országokban élők rendkívül bonyolult és összetett okok miatt butulnak. Az írás az elmúlt három év (a Híradó szerint annyi, valójában már a főleg Svédországot érintő aktuális beözönlés előtt kezdődött a multikulti a haladó északi országokban, annak az igazi "eredményei" még ezután jönnek... - a szerk.) társadalmi változásaitól elvonatkoztatva az északi országok oktatási rendszerét ostorozza.
 
 
A skandináv térség 1950 óta folyamatosan növekvő tendenciát mutatott az intelligenciahányados mérésekor, de 1995 óta folyamatosan „ismeretlen akadályokba” ütközik az északi országokban élők értelmi felfogása. A probléma a cikk szerint belülről fakad, a butulás kizárólag a világhírű oktatási rendszer hanyatlásának tudható be.
A neves intelligenciakutató szerint az átlagos IQ-szint csökkenése évi 0,21 százalék, ami generációnként 6,5 százalékos hanyatlást jelent. James Flynn ennek az okát abban látja, hogy a térség absztrakt és racionális gondolkodást támogató minőségi oktatásfejlesztése leállt, és az iskolákban szervezett foglalkozások egyre kevésbé igényesek. A diákok ráadásul kevesebb időt fordítanak a feladataik elvégzésére.
Ennek következményeképp a térség már nem képes olyan emberek „kinevelésére”, akik magas kognitív képességekkel rendelkeznének – írja a kutató.
(Híradó)