Cipruson az Interpol körözése alapján letartóztattak egy 68 éves izraeli férfit, aki nemzetközi szervkereskedő-hálózatot működtetett Európában. Koszovó 2008-ban már kérte a kiadatását Izraeltől, ám nyolc esztendős időhúzás után a zsidó államban mindössze nyolc havi börtönre ítélték. Közben Oroszország is kérte a bűnöző letartóztatását és kiadatását, s ennek alapján fogták el 2018 első napjaiban Cipruson – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Mose Hárél, a szervkereskedő
Mose Hárél (68) egy török és több koszovói „orvos” közreműködésével több mint tíz esztendővel ezelőtt nemzetközi emberi szervkereskedő-hálózatot működtetett Európában. A lelketlen bűnözők az emberi szervek eltávolítását, majd beültetését Koszovó területén végezték. A módszerük az volt, hogy a szegényebb európai országok anyagilag megszorult polgárainak testéből kioperálták a belső szerveket, leginkább a vesét, majd azt több tízezer dollárért beültették a jómódú pácienseikbe. A nemzetközi elfogatóparancsban az is áll, hogy az „orvosok”, illetve az izraeli bandavezér majdnem mindegyik „donorukat” alaposan rászedték, mert vagy nem fizettek nekik, vagy az előre kialkudott összegnél jóval kevesebbet.
A történet tragikomikus mozzanata visszanyúlik 2008-ra, amikor is egy izraeli páciens számára Törökországból rendeltek Koszovóba egy „vesedonort”. A szervét kivették, majd a felépülése előtt hazautaztatták volna. A pristinai repülőtéren azonban a „donor” összeesett, s akkor derült fény a bűnbanda tevékenységére. A koszovói rendőrség azonnal letartóztatta a balkáni országban tartózkodó izraeli Mose Hárélt, megkezdődött a kihallgatása, ám közben megérkezett Izraelből az édesanyja haláláról szóló gyászhír. Elkezdődött az ilyenkor szokásos nemzetközi ráhatás, mire a koszovóiak Hárélt hazaengedték a temetésre azzal a föltétellel, hogy utána azonnal visszatér… Persze hogy nem ment vissza Koszovóba, hanem e helyett nyolc év időhúzás után, 2016-ban az izraeli bíróság nyolc havi börtönbüntetésre ítélte a szervkereskedő bandavezért.
Zoom
Az Interpol által kiadott elfogatóparancs Mose Hárél útlevelével
Csakhogy időközben Oroszország is nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az izraeli bűnöző ellen, miután orosz állampolgárokat is megkárosított. Mose Hárél 2017 végén kiszabadult az izraeli börtönből, s ez év legelején azonnal Ciprusra utazott, hogy rendezzen egy „üzleti ügyet” egy ottani személlyel. Ám az oroszok által kiadott elfogató parancs értelmében a határon lefogták, őrizetbe vették, s várják, hogy Moszkva még mindig ragaszkodik-e a kiadatásához. A ciprusi börtönből közben Hárél segélykiáltásokat küld Izraelbe, állítván, hogy könnyen megölhetik. Azt is közölte, hogy a cellatársai máris alaposan helybenhagyták, amikor megtudták, hogy szegény emberek szerveivel kereskedett.
El-Kudszi – Kuruc.info
Frissítés: Koszovó biztosan kéri a ciprusi hatóságoktól a nemzetközi elfogatóparancs nyomán letartóztatott izraeli Mose Hárél kiadatását, miután a pristinai ügyészség már 2008-ban megírta ellene a vádiratot - tudtuk meg a Jediot Áháronot című izraeli napilap híréből.
Amint fentebb már megírtuk, az izraeli Mose Hárélt (68) bűnszövetkezetben elkövetett illegális szervkereskedő-hálózat működtetésének bűntette miatt 2008-ban - bűntársaival együtt - Koszovóban letartóztatták. Bíróság elé azonban nem állíthatták, mert az édesanyja izraeli temetésére való hivatkozással, s nemzetközi nyomásra, hazaengedték, ám ígérete ellenére a temetés után nem tért vissza a balkáni országba.
Zoom
Mose Hárél a lefogásakor 2008-ban, Koszovóban (fotó: AP)
Az Európai Unió jogi szervezetének ügyészsége 2011-ben ezért bejelentette, hogy dr. Júszuf Sonmaz török "orvost" és az izraeli Mose Hárélt illegális "orvosi" tevékenység, illetve illegális szervkereskedelem bűnszövetkezetben való elkövetésével vádolják. Az Interpol ezért kiadta ellene a nemzetközi elfogatóparancsot, s a koszovói hatóságok meg már 2010-ben (amiképpen most is) közölték, hogy kérik a kiadatását. Pristinában korábban azt is bejelentették, hogy a Koszovóban működő szervátültető török orvosnak is nyoma veszett...
Mose Hárélt Izraelben 2016-ban, nyolc évvel a Koszóvóból történt lelépése után - tessék-lássék módon nyolchavi szabadságvesztésre ítélték (a pristinai bíróság helyett), ám azt nem lehet tudni, hogy ebből mennyit ült le és milyen körülmények között. Szinte biztosra vehetjük, hogy Izrael a lelketlen szervkereskedő hazaengedését kéri majd Nicosiától, arra való hivatkozással, hogy az ellene felhozott vádak alapján otthon már elítélték, s a büntetését letöltötte.
J. K. - Kuruc.info