A demonstrálók a vitatott lengyel törvénymódosítás ellen "keltek fel" az ország tel-avivi nagykövetsége előtt csütörtökön – adta hírül az izraeli média.
Zoom
Diplomatát is inzultáltak (Fotók: Motti Kimchi / Ynetnews)
A tudósítások szerint néhány tiltakozónak sikerült bejutnia a nagykövetség területére. A rendőrség vizsgálja az értesüléseket.
”Egyetlen törvény sem törölheti el a történelmet!” – kiáltozta a több tucat idős, jórészt 90 év feletti tüntető.
Zoom
”Megszöktem Auschwitzból, de minden éjjel rémálmaim vannak attól, amit ott átéltem” – idézte honlapján a Jerusalem Post című izraeli napilap a 95 éves Salom Steinberget.
Zoom
“Szégyelljék magukat!… “Sokan nem élték túl, és nem fogjuk elfelejteni, hogy a nácik lengyel földön mészároltak le minket” – tette hozzá.
Zoom
Egy másik tüntető azt hangoztatta, hogy “a lengyelek semmit sem tettek, hogy segítsenek” nekik.
Zoom
A nemzetközi felzúdulás ellenére a lengyel elnök kedden aláírta a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvény módosítását. Andrzej Duda egyúttal bejelentette: továbbítja a jogszabályt az alkotmánybíróságnak, amely utólagos normakontroll keretében tisztázni fogja, sérti-e a szólásszabadságot. Az új rendelkezések addig is életbe léptek. A jogszabály pénzbírsággal vagy akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja mindazokat, akik a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan bűnrészességgel vádolják a Harmadik Birodalom vélt vagy valós bűntetteiben.
Nem számít azonban bűntettnek, ha ezt “művészeti vagy tudományos tevékenység keretében” teszik. A rendelkezés az emberiesség, a béke elleni és a háborús bűncselekményekre is kiterjed. A törvény diplomáciai válsághoz vezetett Izrael és Lengyelország között. Izraeli politikusok és történészek "attól tartanak", hogy a jogszabály "visszaélésekre ad lehetőséget".
(MTI nyomán)