Bezár!
2020. július 11., szombat, Nóra, Lili napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:59 Ez szinte hihetetlen: a déli katonai bázisok a déli csapatok vezetőinek nevét viselik - de nem tart már soká a "megosztás"22:36 Makákó lives matter: majommunka-mentességet igazoló címkével kell ellátni Thaiföldön a kókuszdiót22:14 Rekordot döntött az újonnan fertőzöttek száma Izraelben21:54 A szultán elrendelte a Hagia Sophia-bazilika mecsetté alakítását21:40 Horvátország és Bulgária belépett az euróövezet előszobájába21:11 Kanalas Kevinkosztnernek lájárt a vellneszbérlete - így várta a kiccsalád a kaposvári börtön előtt20:49 Operatív törzs: a megbetegedések jelentős része külföldi vonatkozású20:19 Hőség, extrém UV-sugárzás, erős szél és zivatar is várható szombaton19:43 A bírót nem hatotta meg az agykárosodásos mese: négy év börtönt kapott Magna Carta-tolvaj19:00 Kínai kamu: a koronavírusnál is halálosabb járvánnyal küzd Kazahsztán18:22 Magyar autonómia helyett genderelmélet kell Iohannisnak17:54 Szennyezés "Románia" felől: a patak vize koromfekete Pocsajon17:37 A szerb elnök szerint lehetséges a megállapodás Koszovóval17:20 Egyiptomi kém dolgozott a német kormány tájékoztatási hivatalánál - nem tartóztatták le, vádat nem emeltek ellene16:44 Ezúttal 200 milliárdot tapsol el az Európai Parlament a jövő agysebészeire
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Lapszemle :: :: Hozzászólások

Nem is rossz ötlet: a körülmetélés betiltása zsidó- és muszlimmentessé tehet egy országot

Reklám

Izlandon éppen erre készülnek. Nem ebből a megfontolásból ugyan, de a reakciók világosan mutatják egy ilyen intézkedés hatékonyságát - derül ki az RT cikkének alább olvasható fordításából:
„Támadás a judaizmus ellen”: skandináviai zsidó vezetők tiltakoznak az Izland által beterjesztett körülmetélési tilalom ellen
Ha Izland törvényen kívül helyezné a fiúk körülmetélését - ami elterjedt gyakorlat a zsidók és a muszlimok között -, az meg fogja akadályozni az országban zsidó közösségek kialakítását, figyelmeztetnek zsidó vezetők.
Zoom
Egy törvényjavaslat, ami betiltaná a 18 évnél fiatalabb fiúk nem egészségügyi szempontú körülmetélését, erős reakciót váltott ki a skandináviai zsidó közösségek vezetőiből. A törvényjavaslatot négy párt tagjai nyújtották be, és az az elkövetőket hat évig terjedő börtönnel is büntetné. 
Egy közös levélben dániai, norvégiai, svédországi és finnországi zsidó közösségek és tanácsok képviselői óvva intették Izlandot attól, hogy „az egyetlen olyan országgá váljon, ami a modern korban betiltja a zsidó hagyományok egyik központi, ha nem a leginkább központi szertartását”, azt sürgetve, hogy kövesse Norvégiát, ahol a körülmetéléshez való jogot a törvény védi.
A történelem folyamán „több mint egy elnyomó rezsim” próbálta meg „népünket elnyomni, valamint a judaizmust kitörölni vallási gyakorlataink betiltásával”, áll a levélben. 
Azzal, hogy körülbelül 250 zsidó él Izlandon bármilyen szervezett közösség nélkül, a judaizmusban kötelező szertartás betiltása „hatékony elrettentés lesz, valamint garantálni fogja, hogy zsidó közösséget ne hozzanak létre”, figyelmeztet a levél. 
Zoom
A levelet „esetleg úgy foghatják fel, hogy beavatkozik Izland belügyeibe”, ismerik el annak írói. „És miért is kell foglalkoznunk azzal [a törvényjavaslattal]?”, kérdezik. Azért, mert Izland „éppen azon van, hogy a judaizmust támadja olyan módon, ami a zsidókat világszerte érinti”. 
„Ha egy ország, ahol szinte nincsenek is keresztény lakosok, betiltaná a kereszténység egy központi szertartását, például az úrvacsorát, biztosak vagyunk abban, hogy az egész keresztény világ ugyancsak reagálna”.
Mindazonáltal az EU katolikus közössége szintén elítélte a törvényjavaslatot, azt mondván, hogy úgy véli, hogy „bármilyen kísérlet a vallásszabadság alapvető joga ellen elfogadhatatlan”. 
„A körülmetélés büntethetővé tétele nagyon súlyos intézkedés, ami mély aggodalmakat vet fel”, mondta Reinhard Marx bíboros, a németországi katolikus egyház feje, valamint az Európai Unió katolikus egyháza (COMECE) elnöke. 
Silja Dögg Gunnarsdóttir, az izlandi Progresszív Párt képviselőnője – mely párt a törvényjavaslatot beterjesztette – ezt „gyerekvédelmi ügyként” látja. 
„Izlandon elismerjük a hithez való jogot, de mindenkinek azt a jogát és szabadságát is elismerjük, hogy döntsön, és saját véleménye legyen”, mondta az Euronews-nak. 
A vita aközben folyik, hogy egy jelentős zsidó ortodox szervezet, a Chabad éppen rabbit küldene Reykjavíkba, „az utolsó európai fővárosba”, ahol nincs rabbi. 
„Reményeink szerint eljuttatjuk ezt a figyelemfelhívást a helyi izlandi emberekhez és különösképpen a törvényalkotókhoz a jogszabállyal kapcsolatos döntésükben, mellyel kapcsolatban reméljük, hogy lesz vallási mentességet adó záradéka”, mondta Avi Feldman rabbi.
(Hidra - Kuruc.info)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready