Vádat emelt tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt kedden egy torontói bíró Alek Minassian gyanúsított ellen, aki az előző nap bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban – jelentette a kanadai sajtó. A gyanúsított 25 embert gázolt el, akik közül tíz meghalt.
A 25 éves kopaszra borotvált fejű gyanúsított fehér rabruhában, bilincsbe vert kézzel hallgatta végig a vádakat rövid meghallgatásán. A beszámolók szerint nem sok érzelmet mutatott. A férfit egy kirendelt védő képviselte. Következő meghallgatását május 10-re időzítették, addig előzetes letartóztatásban marad.
A kanadai rendőrség közlése szerint a gyanúsított hétfőn az ebédszünet idejében hajtott fel a járókelőkkel teli járdára, és ott több mint egy kilométert haladt, elgázolva mindenkit, aki az útjába került. A 15 sebesült közül öt ember állapota életveszélyes. Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke korábban azt mondta, hogy szándékosnak tűnik Minassian tette, de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka.
Időközben felmerült egy lehetséges nyom Minassian tettét illetően. A vádlott állítólag rejtélyes üzenetet tett közzé a Facebookon percekkel a gázolást megelőzően – mondta Graham Gibson, a torontói rendőrség egyik nyomozója sajtókonferenciáján. Gibson szerint az áldozatok többsége különböző életkorú nő volt. A rendőrnyomozó ugyanakkor elutasította a válaszadást arra a kérdésre, hogy nők ellen irányuló indulatok válthatták-e ki a támadást.
A Facebook megerősítette, hogy Minassian az incidens előtt a mikroblogján szexuális frusztrációra utaló bejegyzést tett. Az általa használt angol "incel" kifejezés a BBC szerint a "kényszerű cölibátus" rövidítése, és olyan, a közösségi hálókon tevékeny férfiak csoportjára vonatkozik, akik úgy érzik, hogy nehézségeik vannak a szexuális kapcsolatok létesítése terén. Minassian "incel forradalomról" írt a Facebookon, miközben dicsőítette Elliot Rodger kaliforniai ámokfutót, aki 2014-ben megölt hat egyetemistát, mielőtt végzett volna saját magával is, mert erősen frusztrálta, hogy a nők sohasem vonzódtak hozzá.
A Facebook időközben törölte Minassian felhasználói fiókját.
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök "tragikus és értelmetlen támadásnak" nevezte közleményében a torontói Yonge utcában hétfőn történteket. "Mindnyájunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva" – fűzte hozzá.
Korábban írtuk: Tíz halottja van a torontói gázolásnak, de még "nem tudják", hogy terrorcselekmény volt, vagy valami más
Ralph Goodale közbiztonsági miniszter sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát, utalva arra, hogy elszigetelt esetről van szó. Keddre virradóra Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke hozzátette: továbbra sem ismert a gázolás gyanúsítottjának indítéka, egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian.
Zoom
Minassian a LinkedIn-profilja szerint a Seneca College diákja
Mint azt Saunders kiemelte, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában. A rendőrfőnök elmondta azt is: időközben a sérültek egyike belehalt sebeibe, így tízre növekedett a halottak száma az incidensben, amelynek során egy bérelt kisteherautó járókelők közé hajtott a kanadai nagyváros Yonge utcáján. Hozzáfűzte, hogy a sérültek száma tizenöt. Korábbi közlések kilenc halottról és tizenhat sérültről szóltak.
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „tragikus és értelmetlen támadásnak” nevezte közleményében a Torontóban történteket. „Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva” – fűzte hozzá.
A rendőrfőnök kiemelte: „az incidens határozottan szándékosnak tűnik”.
Zoom
Időközben a CBC News hírtelevízió birtokába került egy videofelvétel a gyanúsított őrizetbe vételéről. A videón látható, ahogy az utca közepén álló gyanúsított ismételten előrántott egy fegyvernek látszó tárgyat, amivel a feléje közelítő rendőrök felé mutatott és azt kiáltotta, hogy „öljetek meg”. Hírügynökségi beszámolókban nagyra értékelték azt a rendőrtisztet, aki önmérsékletet tanúsítva élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele.
Goodale korábban elmondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e. Hozzátette: a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget. A tárcavezető szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához.
A nyomozók terrorizmust feltételeznek a kilenc ember életét követelő torontói gázolás valószínűsíthető indítékaként – jelentette ki hétfőn egy amerikai biztonsági tisztségviselő. A névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes szerint nincs ok azt feltételezni, hogy az incidens, amelynek során egy bérelt kisteherautó járókelők közé hajtott a kanadai nagyváros Yonge utcáján, baleset lett volna – a CBC kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva úgy tudja, a gyanúsított nem köthető egy terrorista csoporthoz sem.
(MTI - CBS News nyomán)
Korábban írtuk: Gyalogosok közé hajtott egy kisbusz Torontóban
Gyalogosok közé hajtott egy fehér színű kisbusz Torontóban - írja a kanadai sajtó. Az incidens helyi idő szerint délután fél 2 körül történt Kanada legnagyobb városának North York nevű városrészében.
A rendőrség első közlése szerint nyolc-tíz járókelő megsérülhetett. A torontói Sunnybrook kórház később bejelentette, hogy hozzájuk hét sérültet szállítottak. Azt nem tudni, hogy más kórházakba is vittek-e a mentők sérülteket.
Hivatalosan nem tudni arról, hogy halálos áldozatok is vannak-e, de szemtanúk szerint letakart testek is voltak a helyszínen.
Zoom

Zoom
A CBC szerint a kisbusz elhajtott a helyszínről, de nem sokkal később a sofőrt sikerült elfogniuk a rendőröknek. A CNN-nek egy szemtanú azt mondta, hogy két autó megpróbálta megállítani a kisbuszt.
A CNN-nek nyilatkozó rendőrségi forrás szerint a sofőr szándékosan hajtott a járdán a gyalogosok közé. Szemtanúk szerint egy bérelt kisbuszról lehet szó.
Zoom
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök együttérzését fejezte ki a sérülteknek, és azt mondta, hogy a következő órákban majd sajtótájékoztatót tart.
(Index; képek: CTV News - Twitter)