Tommy Robinson, a szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga (English Defence League) nevű, iszlámellenes mozgalom bebörtönzött volt vezetőjének szabadon engedéséért tüntettek Londonban szombaton. 
A tüntetésen a muszlimbevándorlást ellenző, de a cionizmusig zsidóbarát holland Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders is részt vett – a tüntetők eltorlaszolták a Trafalgar Square-hez közel egy utcát, illetve elfoglaltak egy emeletes turistabuszt, amelynek tetejéről brit és walesi zászlókat lobogtattak; a tömeg egyebek közt azt skandálta, „Szabadítsák ki Tommy Robinsont!”.
Zoom
Fotó: Simon Dawson/Reuters
A tüntetésről készült felvételek egyikén az iszlámellenes megnyilvánulásairól ismert, korábban Nagy-Britanniából kitiltott Geert Wilders kijelentette a tömeg előtt: “Nem hallgattathatnak el minket!”. A londoni rendőrség közölte: a tüntetők üvegekkel és más tárgyakkal dobálták meg a megmozdulás biztosítására kivezényelt rendőröket, míg egy kisebb csoport megpróbált áttörni a hatóságok által felállított kordonokon. A dulakodásban öt rendőr szenvedett kisebb sérüléseket. Öt tüntetőt letartóztattak – tudatta a londoni rendőrség.
Zoom
Geert Wilders a tüntetők között (fotó: Dan Kitwood/Getty Images)
A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy engedjék szabadon a 35 éves, magát cionistának valló Tommy Robinsont, eredeti nevén Stephen Yaxley-Lennont. Robinson alapította a muzulmánellenes EDL mozgalmat 2009-ben, amely működésének korai éveiben népes tiltakozásokat tartott Nagy-Britanniában, és mintájára hasonló szervezetek alakultak számos európai országban. Robinsont májusban ítélték börtönre a bíróság megsértésének miatt. A szélsőjobboldalinak mondott aktivista bebörtönzésének előzménye, hogy a férfi 2017-ben élőben közvetített egy, nemi erőszakkal kapcsolatos ügy bírósági tárgyalását, amiért három hónap felfüggesztett kapott.
(MTI nyomán)