Ma a kora délutáni óráktól kezdtek gyülekezni a Tel-Avivba északról és délről befutó, illetve onnan kivezető Netivéj Ájjálon nevű gyorsforgalmi autóút mentén az Izraelben élő etiópiai zsidók. Az afrikai származású zsidók jó három óra hosszára el is torlaszolták, megbénították az Izrael legfontosabb ütőerének számító műutat tiltakozásként, amiért egy rendőr január közepén agyonlőtt egy 24 éves etiópiai zsidót. A tüntetők egyértelműen fajvédő indíttatású gyilkosságról beszélnek, pontosabban azt hangsúlyozzák, hogy az izraeli rendőrök a fekete zsidókkal szemben jóval gyorsabban elhúzzák az elsütő billentyűt, mint a fehérek esetében – tudósít a Válláh!Hádásot, a Jiszráél Há-Jom és a Jediot Áháronot című izraeli újság honlapja.
Zoom
Etiópiai zsidó sárga csillaggal Tel-Avivban (fotó: Jiszráél H-Jom)
A Tel-Avivnál a Földközi-tengerbe folyó Ájjálon patak (már amikor van benne víz H. J.) két partján futó gyorsforgalmi autóutat az etiópiai zsidó tüntetők eltorlaszolták, s ezzel teljesen megbénították a nagyváros és környékének életét. A tiltakozók transzparensein a többi között az olvasható, hogy csak az elmúlt öt évben tizenöt fekete zsidót lőttek agyon az izraeli rendőrök, ám felelősségre vonás egyetlen esetben sem történt. A tüntetők között többen nagyméretű sárga csillagot tűztek a mellükre. A több helyen is összegyűlt tüntetők csoportjai héber nyelven azt skandálják: „Rendőrállam, rendőrállam!” (Ezt persze mi eddig is tudtuk, csak mostanáig mindez a palesztinok ellen irányult – H. J.) A tüntetők között megjelentek a méltóságot jelképező színes ernyőik alatt az etiópiai zsidó vallási vezetők, az úgynevezett „kéjszek” is, akiket Izraelben a talmudikus rabbik teljesen megfosztottak a vallási befolyásuktól.
Zoom
Sárga csillagos etiópiai zsidók az eltorlaszolt Ájjálon autóúton (fotó: Tómer Neuberg)
A Tel-Avivhoz közeli Bát-Jám izraeli városban tizenegy nappal ezelőtt egy rendőr agyonlőtt egy Jehuda Biagda nevű etiópiai származású fekete zsidót. Mint minden ilyen esetben, az érintett felek ezúttal is másképpen magyarázzák a történteket. A rendőrség hivatalos magyarázata szerint a 24 éves, korábban rendes sorkatonai szolgálatot is töltött Biagda a lakóhelye közeli utcán késsel hadonászott, mire a rendőr önvédelemből agyonlőtte… (Ilyenkor persze fölmerül a kérdés: az ilyenkor alkalmazandó fegyverhasználati utasítással ellentétben a rendőr miért azonnal a fiatalember fejére lőtt? – H. J.)
Zoom
„Rendőrök gyilkolják Bétá Jiszráélt”, az etiópiai zsidóságot (fotó: Tómer Neuberg)
Az etiópiai zsidó közösség szerint viszont Biagdánál valóban volt kés – amiképpen minden rendes etiópiai zsidónál van -, ám azzal egyáltalán nem veszélyeztette a rendőr vagy mások életét. Az Izraeli Rendőrség különleges nyomozócsoportja egyébként még mindig vizsgálja a halált okozó fegyverhasználat körülményeit. Az Etiópiából származó fekete zsidókat falassáknak is mondják, ám ők maguk az arabbal és a héberrel is rokon amhara nyelven Bétá Jiszráél-nek, azaz „Izrael házának” nevezik a közösségüket.
A Jediot Áháronot című újság tudósítójának az egy tüntető, Dászeli Teklá elmondta: „Egy szervezettel, a bűnszövetkezetként működő Izraeli Rendőrséggel küzdünk az igazunkért. A rendőrség tudja, hogy kikkel húztak ujjat. Harcosok vagyunk, harcos közösséget alkotunk. Izrael állam és a rendőrség gyávaságként magyarázza a mi jó modorunkat, ám éppen ebben rejlik az erőnk.”
Zoom
Az Ájjálon autóút mindkét irányban lezárva (fotó: Gidon Markowitz)
A tüntetésen megjelent Titi Aynaw is, akit 2013-ban Izrael szépségkirálynőjévé választottak. „Azért jöttem el a tüntetésre, hogy támogassam az etiópiai közösséget, javítsanak a státuszunkon, egyenlőknek érezhessük magunkat, s érjen már véget ez az állapot, amikor félnünk kell azoktól, akiknek meg kellene védeni bennünket. Kijöttem a tüntetésre, hogy végre egy egyenlőségen és igazságon alapuló társadalomban élhessünk”, mondta a Jiszráél Há-Jom című újságnak a 2013-as szépségkirálynő.
Zoom
Titi Aynaw etiópiai zsidó szépségkirálynő – a fénykép nem a mai tüntetésen készült (fotó: bdbphotos.com)
A tüntetés egészen ma este 10 óráig tart, s a közel tizenötezer tiltakozó az autóútról az est leszálltakor átvonult Izrael híres-hírhedt tüntetéseinek terére, a városháza előtti Jichák Rabin térre (itt gyilkolták meg az egykori miniszterelnököt, Jichák Rabint, amiért területi lemondások fejében békét kötött a palesztinokkal – H. J.) A fentebb említett Ájjálon gyorsforgalmi utat mintegy három órán keresztül mindkét irányban megbénították a tiltakozók.
Hering J. – Kuruc.info