Egy harmincöt évvel ezelőtt készült, rasszistának mondott fénykép miatt kényszerült magyarázkodni pénteken Ralph Northam, Virginia állam demokrata párti kormányzója az Egyesült Államokban.
Zoom
Fel a hegyre? Akár még ez a kép is gyanús lehet
A fénykép az Eastern Virginia Medical School orvosi egyetem 1984-es évkönyvében szerepel; két férfi látható rajta, egyikük feketére mázolt arccal, másikuk pedig a Ku Klux Klán rasszista szervezet fehér csuklyás öltözékét viseli. Northam elismerte, hogy az egyik férfi a képen ő, de nyilatkozatából az nem derül ki, hogy melyik.
„A nap folyamán egy weboldal közzétett egy rólam készült fényképet az 1984-es egyetemi évkönyvemből, melyen olyan jelmezt viselek, amely nyilvánvalóan rasszista és sértő” – tudatta a politikus. „Nagyon sajnálom, hogy akkor olyan döntést hoztam, hogy így jelenek meg, és bánom azt a fájdalmat, amelyet ezzel akkor és most okoztam” – tette hozzá a demokrata párti kormányzó.
Zoom
A virginiai republikánus párt a politikus távozását követeli. Úgy vélik, hogy amit 35 évvel ezelőtt tett, az megbocsáthatatlan, és a politikus elveszítette erkölcsi tekintélyét, hogy az állam kormányzója maradhasson. Lemondásra szólította fel a kormányzót több demokrata párti politikus is; köztük az elnökjelöltségre is pályázó Julián Castro és Kamala Harris is.
Northam nyilatkozatából viszont arra lehet következtetni, hogy nem tervez lemondani. Mint írta: belátja, hogy hatalmas munka lesz helyrehozni, amit elrontott, de készen áll, hogy nekiálljon a munkának.
Zoom
Justin Fairfax alkormányzó már beugrásra kész
„Első lépésként szeretném kifejezni legmélyebb sajnálatomat, és megerősítem, hogy abszolúte elkötelezett vagyok, hogy megfeleljek azoknak az elvárásoknak, melyeket a virginiaiak velem szemben támasztottak, amikor megválasztottak kormányzójuknak” – tudatta Ralph Northam, akit tavaly január 13-án iktattak be hivatalába.
 
 
Azóta előástak a kormányzó nácifasisztaságát megerősítő képet a Virginiiai Katonai Intézet egyik évkönyvéből is, az egyik beceneve itt Coonman, márpedig a "coon" szó egy niggerezéssel felérő sértés (de fehérekre is használhatják nem hízelgő kontextusban). Az oknyomozó újságírók figyelmét eddig látszólag elkerülte a másik beceneve, a Lúd (Goose), amely viszont az áldemokrata politikus antiszemitizmusára utal.
Zoom
Talán még antiszemita is
A csecsemőgyilkosságok pártolása még nem zavarta a progresszíveket
A rasszistavádat megelőzően abortuszügyben érte támadás Virginia első emberét. Egy demokrata párti abortuszkönnyítő törvényjavaslatot védve adott interjúban azt mondta, hogy ha a várandósság utolsó fázisában a csecsemő túlélné az abortuszt, akkor a szülők dönthetnének a további sorsáról, majd ezt követően egyeztet az anya (az apáról itt már szó sincs) az orvosokkal. A republikánusok következtetése az volt, hogy ezek szerint az élete ellen is, tehát a csecsemőgyilkosságok mellett érvel, ami akkor sem tűnik alaptalannak, ha előtte deformált, életképtelen magzatról beszélt (ha már világra jött, és él, talán nem az eutanázia szülői kézbe adásának kéne lennie az első dolognak...). Ez az eset természetesen a progresszív demokratákat és négerszervezeteket nem lázította fel, ezért is kellett inkább évkönyveket fellapozni.
Northam utódja lemondása esetén párttársa, Justin Fairfax jelenlegi alkormányzó lenne, akinek szerencsére erősebb pigmentáltsága miatt nem kell tartania hasonló rasszista képektől.
(Kuruc.info - The Washington Post - Vox - MTI)