Joná Metzger, Izrael egykori országos askenázi főrabbija ma reggel kiszabadult a Má’ászéjáhu börtönből, miután jó magaviselete miatt a három és féléves tényleges börtönbüntetésének idejét harmadolták. Metzger főrabbit annak idején mintegy ötmillió sekel (1 amerikai dollár = három izraeli sekel) vesztegetési pénz elfogadása és csalás miatt ítélte el az izraeli bíróság. Metzger a Má’ászéjáhu börtön előkelőségeknek fenntartott részlegében töltötte le a büntetését, ott, ahol korábban Éhúd Olmert volt izraeli miniszterelnök is raboskodott – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Jona Metzger, a szabaduló országos főrabbi öröme (fotó: Ávsálom Szászoni)
Joná Metzger, Izrael korábbi országos askenázi főrabbija közel két évvel ezelőtt, 2017 tavaszán kezdte meg a börtönbüntetésének letöltését, ám ma reggel harmadolással szabadult. Érdekesség, hogy az idén januárban Ruvi Rivlin államelnök még elutasította a volt országos főrabbi előrehozott szabadlábra helyezésére vonatkozó kegyelmi kérvényét, ám mivel a börtönben úgymond jól viselkedett, a szabadlábra helyezésről döntő bizottság jóvoltából ma reggel elhagyhatta a Lód és Rámle városok között létesített Má’ászéjáhu börtönt.
Zoom
A börtönt elhagyó Joná Metzger néhány híve körében (fotó: Moti Millrod)
A Joná Metzger szabadulását közlő Válláh!Hádásot hírportál emlékeztet rá, hogy a volt országos főrabbi ellen benyújtott vádiratban eredetileg sokkal több és súlyosabb bűncselekmények elkövetése is szerepelt, így például nyolcmillió sekel vesztegetési pénz elfogadása, hivatalos hatalommal való visszaélés, pénzmosás, adócsalás, szövetkezés bűncselekmény elkövetésére és mások felhatalmazása lopás bűncselekményének elkövetésére. Ám a hatóságokkal kötött vádalku jóvoltából az eredetileg javasolt négy és fél éves börtönbüntetés helyett csak három és fél évet kapott, amely utóbbi harmadolása után Joná Metzger ma reggel elhagyhatta a börtönt.
Zoom
Semjén Zsolt és Joná Metzger Óbudán, 2010 őszén (fotó: Mohai Balázs)
Joná Metzger egykori országos főrabbinak igen jó kapcsolatai voltak a Chabad nevű zsidó vallási irányzat magyarországi vezetőivel, s ezáltal a jelenlegi kormánypártok politikusaival, így például Tarlós István főpolgármesterrel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, Semjén Zsolttal, Schmitt Pállal és még sokan másokkal. Annak idején Metzger országos főrabbi „szentelte föl” a kormány által restauráltatott, majd a Chabadnak ajándékozott óbudai zsinagógát. Metzger budapesti látogatásának fénypontjaként az említett Chabad irányzat székházában az izraeli országos főrabbi és Köves Slomó társaságában egy fényképen Orbán Viktor miniszterelnök látható.
Zoom
Orbán Viktor, Joná Metzger és Köves Slomó Budapesten
Hering J. – Kuruc.info