2020. január 22., szerda, Vince, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:20 Rég volt már a hétfői krakkói holokonferencia, épp ideje, hogy Áder Izraelbe utazzon az öreg zsidókkal túlélőset játszani16:52 Személyszállításra is alkalmassá tehető drónprototípust mutattak be Jakabszálláson16:20 Orosz lapok szerint az új kormányfő szabad kezet kapott a változtatásra16:15 Egy vérből... címmel indult gyermek- és ifjúsági drámapályázat16:00 Kölcsey buzilobbi általi bemocskolása ellen emelték fel szavukat a Mi Hazánk Ifjai az Auróránál, kiakasztva egy propagandistát15:40 Dél-Koreában nem szánalmaskodnak buziügyben: ha levágatta, akkor nem egészséges, és repül a seregből15:26 Floridai figyelmeztetés: fagyott leguánok hullhatnak a fákról15:02 Börtönre ítéltek egy korrupt rendőrt14:24 Amikor már a nézőnek fáj a tehetségtelenség: Karácsony nevetségessé tétele helyett saját magát égette a "köztévé"14:00 "Az ilyen bunkó, anyaellenes kirohanások éppen az ellenkező hatást érik el"13:51 Szuperhőst utánozva ugrott le az erkélyről egy kisgyerek13:31 Halálesetek után több millió autót hív vissza a Honda és a Toyota13:05 Szomáliai "alkalmi ismerős" kellett egy budapesti lánynak - füvezés helyett megverte és megerőszakolta13:01 Évértékelő rendezvényt tart a Mi Hazánk12:53 Vasárnap lesz a győri polgármester-választás
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Videók :: :: Hozzászólások

Gyurcsányi megoldást ajánlgatott a hazájukat szerető németeknek a hétvégén főbelőtt CDU-s politikus

Reklám

Istha egy 830 fős falu Németország közepén, Hessen tartományban. A Wolfshagen nevű kisvároshoz csatolt településen van egy benzinkút, egy templom, sok szép régi ház, és általában semmi különös nem történik. Június első hétvégéjén azonban szombatról vasárnapra virradóra meggyilkolták Walter Lübckét, a kasseli járási államigazgatási hivatal vezetőjét.
Zoom
A bankár végzettségű, 65 éves Lübcke régóta politizált, 1986-ban lépett be a CDU-ba (Kereszténydemokrata Unió), 1999 és 2009 között a párt képviselője volt a tartományi parlamentben, ezt követően került a járási hivatal élére. Hivatali ideje eredetileg március 31-én letelt, de a hesseni tartományi miniszterelnök, Volker Bouffier kérésére azt fél évre meghosszabbították.
Klüber két héttel a gyilkosság előtt találkozott utoljára a főnökével egy rendezvényen, amelyen kitüntették a járási hivatal két dolgozóját. „Ünnepélyes volt a hangulat, mindenki büszke volt és jókedvű. Az est végén [Walter Lübcke] a kezdődő szabadságának örülve búcsúzott el.”
A gyilkosság részleteiről egyelőre nem sok minden derült ki. Az biztos, hogy Lübckére éjjel fél 1-kor találtak rá a családi háza teraszán, de már nem tudták újraéleszteni. A 65 éves férfit közvetlen közelről lőtték fejbe, a gyilkos fegyvert nem találták meg.
A rendőrség kizárta az öngyilkosság lehetőségét, a gyilkosság indoka és a tettes viszont egyelőre nem ismert. A hatóságok nem árulták el, találtak-e golyót vagy legalább egy töltényhüvelyt a helyszínen, de azt állítják, halad a nyomozás, a testen talált nyomokból lehet következtetni a gyilkos fegyver típusára. Igaz, a Spiegel szerdai cikke szerint a kiérkező egyik mentős megváltoztatta a bűntett helyszínét, takarított egy kicsit, hogy a hozzátartozók számára ne legyen olyan sokkoló a látvány. Ezt az információt nem erősítette meg a rendőrség.
Azt sem tudni, hogy miért nem hallotta senki a lövést, miközben a politikus nem egyedül volt otthon, és egyelőre az is csak feltételezés, hogy akkor este valóban volt-e látogatója Lübckének, ahogy azt több lap megírta.
A tettes felderítését, illetve a gyanúsítottak körének szűkítését nehezíti, hogy Isthában csütörtöktől vasárnapig búcsú volt, Lübcke házától nem messze. Alapesetben a rendőrség könnyen meg tudja nézni a mobiltelefonok cellaadatai alapján, hogy adott időszakban ki tartózkodott a környéken. A búcsú szervezői szerint azonban a késő éjszakai időpont ellenére is körülbelül kétezren voltak akkor ott, ezért a rendőrségnek fordítva kell eljárnia: előbb keresnie kell egy gyanúsítottat, majd megnéznie, hogy a gyilkosság időpontjában Isthában volt-e.
A rendőrség közleménye szerint minden indítékot megvizsgálnak, de több helyen is felvetették a politikai motivációt, amit a kasseli ügyészség sem zárt ki. A Tagesspiegel által megkérdezett biztonsági szakembereket a bűncselekmény elkövetésének módja a német "neonáci terrorista sejt", az NSU módszereire emlékezteti.
Az NSU két tagja, Uwe Böhnhardt és Uwe Mundlos állítólag célzott fejlövéssel végzett ki 2000 és 2007 között kilenc török és görög származású bevándorlót, valamint egy rendőrnőt. A gyilkosságokról videofelvételt is készítettek, de nem tudták őket felelősségre vonni, mert a videó nyilvánosságra kerülése előtt Böhnhardt és Mundlos öngyilkos lett, miután kiraboltak egy bankot. Tettestársuk, Beate Zschäpe azonban életfogytiglani börtönt kapott.
Lübcke néhány évvel ezelőtt magára is haragította a nemzeti oldalt. 2015-ben, a migrációs krízis csúcspontján egy lakossági fórumon a "keresztényi elvek" és a "békés együttélés" fontosságára hívta fel a figyelmet, és azt mondta:
ha valakinek nem tetszik, hogy Németország ezekre az elvekre épül, akkor el lehet menni.
Vérlázító kijelentése miatt elkezdték támadni, sőt mivel halálos fenyegetéseket is kapott, egy időre rendőri védelem alá került. A neonácinak mondott internetes felületeken sokan örömmel fogadták a politikus halálhírét.
(24.hu korrigálva)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready