Négy és fél év börtönbüntetésre ítélt egy londoni bíróság egy tizenévest, mert rasszista kijelentést tett Harry brit herceg házassága miatt, és megfenyegette őt.
Zoom
Így színesedik a királyi család (fotó: Getty)
A bíróság a kedden meghozott ítélet szerint a 19 éves Michal Szewczukot terrorizmusra való buzdítás miatt két vádpontban, terrorizmusra utaló anyagok birtoklása okán öt vádpontban találta bűnösnek.
Néhány hónappal azután, hogy Harry herceg feleségül vette a néger felmenőkkel is rendelkező Meghan Markle amerikai színésznőt, Szewczuk 2018 augusztusában a Gab "szélsőjobboldali online platformon" közölt egy képet, amelyen vérrel borított háttér előtt látható a herceg arca, fejéhez pisztoly van szorítva. A képen horogkereszt is látható, a bejegyzésben pedig Szewczuk többek között azt írta: „Még látjuk egymást, fajáruló”.
Zoom
Ez lenne a terrorizmusra való buzdítás (forrás: ntnews.com.au)
A nyomozók a fiatal férfinél rasszista anyagokat is találtak, például egy „fehér rasszistáknak szóló ellenállási kézikönyvet” és az Al-Kaida iszlamista terrorszervezet kézikönyvét.
Szewczuk tízévesen érkezett Lengyelországból Nagy-Britanniába, ahol az észak-angliai Leedsben élt. Vele együtt elítéltek egy 18 éves férfit is, akinek terrorizmusra való buzdítás miatt 18 hónapot kell börtönben töltenie.
Zoom
Michal Szewczuk és Oskar Dunn-Koczorowski (fotó: brit rendőrség - Independent)
Rebecca Poulet bíró a két vádlott interneten tett kijelentéseit „visszataszítónak és büntetendőnek” nevezte, mert nyilvánvaló céljuk a terrorista cselekedetek támogatása.
(MTI nyomán)