Ilyen látvány fogadta az FBI ügynökeit, amikor beléptek egy arizonai holttest-adományozó központba.
Az ilyen központok úgy néznek ki, hogy
  • az elhunyt családja felajánlja a testet a központnak,
  • cserébe azok ingyen elszállítják tőlük,
  • a testet egészében vagy részeiben pénzért továbbadják olyan intézményeknek, akik azokat oktatási, nevelési vagy gyakorlati céllal felhasználják,
  • a megmaradt testrészeket pedig elhamvasztva visszaadják a családnak,
  • mindezzel pedig az elhunyt családja - akiknek mindegy, mi történik szerettük testével - egy csomó pénzt megspórol, az elszállítástól kezdve a temetés költségeiig.
A most nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a 2014-es razzián derült ki, hogy ez a központ nem épp úgy használta fel a testeket, ahogy azt a családtagok hitték. Amit a nyomozók a helyszínen láttak, azt egyhamar nem felejtik el, az biztos.
  • A testrészek össze-vissza voltak egymásra dobálva egy halomba, és egyáltalán nem volt megkülönböztetve, melyik rész kihez tartozik.
  • Egy fagyasztó csak levágott pénisszel volt tele.
  • Egy holttestnek láthatóan eltávolították a fejét, és egy kisebb másikat varrtak hozzá.
  • Külön vödör volt például csak a fejeknek, csak a karoknak és csak a lábaknak.
2015-ben a szóban forgó Biological Resource Center vezetője, Stephen Gore könnyes szemmel bűnösnek vallotta magát abban, hogy úgy használta és tárolta a testeket, amikbe az elhunyt családtagjai nem egyeztek bele. Ráadásul gyakran már fertőzött testrészeket adott tovább pénzért a vevőknek. Azzal védekezett, olyan üzletágban dolgozott, amihez nem voltak útmutatások vagy formális szabályzatok.
Arizona állama az eset napvilágra kerülése után, még 2017-ben meg is fogalmazott egy törvényt, miszerint az ilyen holttest-adományozó cégeknek állami engedéllyel kell rendelkezniük. Az intézmény vezetőjéről azóta kiderült, hogy csak középiskolai végzettsége van, azt pedig, hogy kell a holttestekkel dolgozni, könyvekből és az internetről nézte.
Harminchárom felperes be is perelte a helyet és annak vezetőjét.
A cég egy teljes testet fej nélkül majdnem háromezer dollárért (kb. 850 ezer forintért) adott tovább, egy felsőtestért a fejjel együtt 2 400 dollárt (680 ezer dollárt) kért, egy teljes gerincért majdnem ezer dollárt (közel háromszázezer forint), egy egész lábért pedig 1 100 dollárt (310 ezer forintit) kért el a vevőktől.
Az intézményvezető tárgyalása októberben lesz.
2006-ban készült ez az összeállítás az esetről:
(Azcentral - Index nyomán)