A Labdarúgó Európa-liga második selejtezőkörében az izraeli Makkabi Haifa ma játssza első mérkőzését a francia RC Strassburg Alsace (Elzász) csapatával. Csakhogy ahol izraeli csapat játszik, ott eleve garantált valamilyen cirkusz. A vendéglátó franciák, pontosabban az elzászi nagyváros rendőrsége biztonsági elővigyázatosságból elrendelte az izraeli csapat tagjainak, a klub vezetőségének és az Izraelből kiutazott szurkolóknak, hogy bizonyos helyeket ne keressenek föl, s a Dávid-csillagos zászlót se vigyék be a ma esti mérkőzésre – írja a Divvúáh Risoni című izraeli hírportál.
Zoom
A Makkabi Haifa szurkolói zöld-fehér klubzászlókkal (fotó: 1075.fm)
A Divvúáh Risoni című, erősen nacionalista izraeli hírportál „Izrael-ellenesség” címmel számol be arról, hogy a Strassburgba érkezett izraeli szurkolókat, a csapat játékosait, de még a klubvezetőséget is már napok óta korlátozza szabad mozgásában a helyi rendőrség. Ma reggel pedig azt közölték a francia vendéglátók, hogy az izraeli szurkolók nem vihetik be a stadion lelátóira az izraeli zászlót. (Arról nem szól a hír, hogy a Makkabi Haifa zöld-fehér klubzászlóját szabad-e lobogtatni – H. J.)
Zoom
A Makkabi Haifa ultrái (fotó: Jiszráél Há-Jom)
Nekünk erről a hírről eszünkbe jutott a 2013 februárjában lejátszott Szolnoki Olaj KK – Há-Po’él Holon kosárlabda-mérkőzés, amelyre a „magyar” és az izraeli (sic!) biztonsági emberek egyeztetésének gyümölcseként a hazai csapat szurkolói nem vihették be a piros-fehér-zöld és a székely zászlót. A fölháborodás hatására később ugyan össze-visszahazudozott a Tisza-parti város rendőrsége és a klub által bérelt biztonsági csoport, ám a lényeg az, hogy izraeli sugallatra „magyarok” kitiltották a magyar zászlót a mérkőzésről.
Zoom
Az RC Strassburg csapatának ultrái (fotó: france3-regions)
Strassburgban most biztonsági meggondolásból a franciák tiltották ki az izraeli zászlót, kizárólag a zsidó szurkolók biztonságát szem előtt tartva, de az izraeli sajtóban máris Izrael-ellenességről írnak. Egyelőre, mert lesz ebből még antiszemitizmus is.
Hering J. – Kuruc.info