Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország elnöke az Európai Néppárt november 20-án Zágrábban esedékes kongresszusán a Matteo Salvini vezette Liga belépését javasolja – jelentette az Il Giornale olasz jobbközép napilap kedden.
Az újság szerint Silvio Berlusconi következő politikai missziójának azt tartja, hogy elindítsa a Liga néppárti csatlakozási akcióját.
A néppárti Hajrá Olaszországhoz (FI) közel álló, a Berlusconi család tulajdonában levő Il Giornale úgy tudja, hogy a zágrábi kongresszuson a volt olasz miniszterelnök beszédet tart, amelyben egyrészt Antonio Tajanit, a FI alelnökét, az Európai Parlament volt elnökét jelöli az Európai Néppárt (EPP) egyik alelnökének. Másrészt Silvio Berlusconi irányt szab arra, miként fogadják be a néppártiak nagy családjába a Salvini vezette Ligát is.
A Liga és az EPP közti kapcsolatfelvételről korábban az olasz párt több politikusa is beszélt. Matteo Salvini eddig nem nyilatkozott a kérdésről, de jobbkeze, Giancarlo Giorgetti nem titkolta, hogy előnyösnek tartja az EPP-be való belépés tervét. Ebben Silvio Berlusconi nyújthatna segítséget a Liga vezette jobbközép koalíció tagjaként.
Az Il Giornale kommentárja szerint a Liga – amely májusban megnyerte az olaszországi európai parlamenti (EP-)választásokat – jelenleg a legnagyobb olasz pártnak számít, és ereje fokozatosan növekszik, de Európában a peremre szorulás fenyegeti. A legnagyobb európai frakcióval való kapcsolat a Liga előtt megnyithatja az európai és nemzetközi politika kapuit, szalonképessé téve a külföldön szélsőségesnek ítélt olasz jobboldali erőt.
Silvio Berlusconi elképzelése szerint a Liga az EPP-n belül a felelősségteljes szuverenisták csoportjához tartozhatna.
A FI vezetője a Liga néppárti bevezetésével azt is bizonyítaná saját választóinak, hogy nem a jobbközép párt engedett a Salvini-féle jobboldalnak, ellenkezőleg, a mérsékelt FI képes csiszolni a Ligát.
Az EPP számára a Liga megoldást jelenthet az idősödő Silvio Berlusconi vezette és egyre gyengülő (az olaszországi felmérésekben jóval 10 százalék alá süllyedt) FI mandátumainak pótlására.
A Liga az Európai Parlamentben jelenleg huszonkilenc képviselővel bír az Identitás és Demokrácia nevű pártcsoport tagjaként, amely a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) utódja.
Az újság megjegyezte, hogy Berlusconi nem könnyű feladatot vállal: az EPP-kongresszuson jelen lesz a Matteo Salvini által többször erősen bírált Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, az Európai Bizottság leköszönő elnöke Jean-Claude Juncker, valamint az új bizottsági elnök Ursula von der Leyen, akinek megválasztására a Liga nemmel szavazott.
(MTI)