Körülbelül hétezren csatlakoztak szombaton Stephan Weil alsó-szászországi miniszterelnök felhívásához, hogy vonuljanak utcára Hannoverben egy "neonáci" tüntetés elleni tiltakozásul.
Zoom
Efféle képekkel igyekeznek megmutatni a címzettek, hogy kiktől kell rettegni (fotó: Andreas Schinkel / Hannoverliche Allgemeine)
Weil arra kérte az embereket, hogy álljanak ki a "széles körben neonáciként számon tartott" Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) tüntetése ellen. Az AP amerikai hírügynökség szerint az NPD felvonulásának célja, hogy megfélemlítse a mozgalmukat bíráló újságírókat.
Zoom
"Barna helyett színes" - harsogja a civil kurázsi a szokásos náciságokkal szemben (fotó: Alexander Koerner / Getty Images)
„Hangosan és egyértelműen mondjuk ki: a szélsőjobboldali agitáció az újságírókkal és a sajtószabadsággal szemben, támadás a demokráciánk ellen” – írta Weil egy Twitter-bejegyzésben.
Zoom
Belit Nejat Onay Hannover török polgármestere, a Zöldek párt tagja (fotó: Ole Spata / dpa)
A hannoveri rendőrség megpróbálta betiltani az NPD tüntetését, de egy bíróság péntek este végül úgy határozott, hogy helyt ad a megmozdulásnak.
Az AP jelentése szerint végül mintegy 100 szélsőjobboldali tüntető jelent meg az NPD felvonulásán, miközben ezrek vonultak fel – Weillel együtt – Hannover belvárosában a sajtószabadságért, és hogy támogatásukról biztosítsák az újságírókat.
Zoom
"Egyetlen ember sem illegális" - hirdette már 2014-ben Onay (fotó: Bernd Schwabe))
Heiko Maas német külügyminiszter egy Twitter-bejegyzésben reagált a történtekre.
„Hannoverben láthatjuk – írta –, hogy mi vonatkozik egész Németországra: a neonácik és az újságírók ellen agitáló félelemkeltők kisebbséget alkotnak”. A tárcavezető megköszönte mindenkinek, aki békésen tiltakozott e „szégyenteljes menet” ellen.
(MTI nyomán)