Péntek óta egyre feszültebb a helyzet a görög-török határon. Miután csütörtök este a török kormány bejelentette, hogy nem hajlandók tovább feltartóztatni a migránsokat, tízezrek indultak útnak Európa felé.
Zoom
Ez lényegében azt jelenti, hogy a török hatóságok ingyenes buszokkal szállítják a migránsokat a görög határra az ország minden területéről, sőt mindenféle ellenőrzés nélkül tovább is engedik őket a senki földjére, onnan viszont nem tudnak tovább menni, mivel a görög hatóságok senkit nem engednek be, a törökök viszont már nem engedik vissza azt, akit egyszer kiengedtek, ennek következtében több tízezer migráns  ragadt a határzónában. Péntek óta már nem először került sor kisebb összecsapásra a görög hatóságok és a migránsok között, a tegnapi nap folyamán több alkalommal is könnygázt vetettek be a határon átkelni próbáló tömeg ellen.
Hétfőn reggel ismét dulakodás alakult ki, amire válaszul a görög határőrök a levegőbe lőttek, ám – egyelőre tisztázatlan körülmények között – az egyik lövés a torkán talált el egy fiatal szíriai menekültet Ahmed Abu Amadit, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe – állítja a Cumhuriyet című török lap.
Stelios Petsas, a görög kormány szóvivője a lelőtt migránsról szóló hírek megjelenését követően Twitteren azt írta: az incidensről készült videó "álhír", így arra kérnek mindenkit, hogy kellő óvatossággal kezeljék a török propaganda híreit.
Erdogan: most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból
A Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből - szögezte le Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában civil szervezetek képviselői előtt.
Beszédében Erdogan úgy fogalmazott: "hónapokkal ezelőtt megmondtam, hogy ha a Nyugat nem veszi ki a részét e teherből, megnyitjuk a kapukat". "Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be" - mutatott rá a török elnök, hozzátéve: "mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból".
Erdogan a török-görög határra érkező migránstömegekre utalva jelezte: "a tegnapi nappal a számok nagymértékben növekedtek, és csak nőnek tovább". Jelezte: hétfő este Bojko Boriszov bolgár miniszterelnököt fogadja az ankarai államfői palotában, később pedig telefonon beszél Angela Merkel német kancellárral.
Süleyman Soylu török belügyminiszter vasárnap hivatalos Twitter-fiókján azt állította, hogy este 19 óra 40-percig 100 ezer 577 migráns hagyta el az országot az Európai Unióval határos török Edirne tartományon keresztül. Ezt a görög és a bolgár hatóságok is cáfolják, miután mindkét ország megerősítette keleti határa védelmét.
(24.hu - MTI korrigálva)
Képgaléria a határról:
Zoom
Fotók: EPA
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Keddi frissítés: Erdogan állítja, két migránst is lelőttek, a görögök szerint nem használtak éles lőszert
Nem lőttek éles lőszerrel illegális bevándorlókra a görög határvédelmi alakulatok a görög-török határon – jelentette ki Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő hétfőn este, tagadva Recep Tayyip Erdogan török elnök korábbi állítását, miszerint görög katonák megöltek két migránst, és súlyosan megsebesítettek egy harmadikat.
Pecasz a török államfő kijelentését szándékos és goromba félretájékoztatásnak, hamis hírnek nevezte.
A görög biztonsági erők könnygáz, gumilövedékek és vízágyúk bevetésével akadályozták meg a nap folyamán, hogy az illegális bevándorlók bejussanak az országba.
A török-görög határ török oldalán több mint tízezer migráns gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza, hogy továbbvonuljanak az Európai Unió országai felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok útjukat állták.
A görög rendőrség Leszbosz szigetén is könnygázt vetett be a túlzsúfolt móriai menekültügyi központban uralkodó embertelen állapotok ellen tüntető migránsokkal szemben. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint a tiltakozók válaszul különböző tárgyakat hajigáltak a rendőrökre.
A tüntető migránsok „Nem vagyunk fegyencek” és „Nincs semmi jó Móriában” feliratú transzparenseket tartottak a magasba. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén több mint 19 400 embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.
A görög bevándorlásügyi hivatal szerint vasárnap reggel és hétfő reggel között mintegy 1300 menedékkérő érkezett az égei-tengeri görög szigetekre. A görög rendőrség hozzátette: péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a szárazföldi határszakaszon.
(MTI)