Abdirahman Duale Beileh, Szomália pénzügyminisztere azt mondta a Reutersnek, Afrikában mindenütt azért imádkoznak, hogy a járvány ne érje el őket. "Ha hozzánk is eljut a vírus, akkor mi mindnyájan meghalunk, mert nincsenek meg a szükséges védelmi intézményeink a járvány ellen" – mondta Afrika egyik legszegényebb államának pénzügyminisztere.
Zoom
A Párizsban működő OECD pedig arra figyelmeztet mindenkit, hogy a 2008-as nagy pénzügyi válság óta ez a legsúlyosabb krízis, amellyel a világ szembekerül. Felére csökkenhet a korábban jósolt gazdasági növekedés, és megrendülhet a bizalom a globális gazdaság szereplői között.
A Bloomberg eközben arra mutat rá, hogy épp ennek a bizalomnak a helyreállítását célozta a Federal Reserve Board 0,5 százalékos kamatcsökkentése, amely távolról sem érte el a kívánt eredményt: a rövid optimista időszak után ugyanis tovább estek a részvények árfolyamai a New York-i tőzsdéken.
A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank időközben bejelentette, hogy idén áprilisban virtuálisan rendezik meg kettejük szokásos találkozóját. A döntéssel akarják elkerülni, hogy a koronavírus-járvány problémákat okozzon a több ezer résztvevőnek és persze az amerikai hatóságoknak, melyek egyre szigorúbban ellenőrizhetik a beutazókat, ha a járvány teljes erővel eléri az Egyesült Államokat is.
(Reuters - hvg)