Vlagyimir Putyin orosz elnök lehetségesnek tart egy olyan alkotmánymódosítást, amely lehetővé tenné számára, hogy újraindulhasson az államfői tisztségért, ha ez ellen nem lenne ellenvetése az alkotmánybíróságnak.
Zoom
Putyin kedden a parlament alsóházában mondott beszédében reagált ezzel arra, hogy nem sokkal korábban a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik képviselője, Valentyina Tyereskova – a világ első női űrhajósa – ilyen irányú javaslattal állt elő.
Putyin értelmezése szerint Tyereskova javaslata arról szól, hogy el kell törölni a betölthető elnöki ciklusokra vonatkozó alkotmányos korlátozást bárki esetében – beleértve a hivatalban levő elnököt, vagyis őt is –, és engedélyezni kell, hogy újraindulhasson az elnökválasztáson, amennyiben ezt a nép is támogatásáról biztosítja alkotmánymódosításról április 22-én tartandó országos szavazáson.
„Elvileg ez a változat lehetséges lenne, de egy feltétel mellett, jelesül, ha az alkotmánybíróság hivatalosan úgy foglal állást, hogy egy ilyen módosítás nem mond ellent az alkotmány eszmeiségének és alapelveinek” – mondta Putyin, és elvetette azt, hogy a módosítás kifejezetten őrá, és nem általában véve mindenkire vonatkozzon.
(MTI)