Az elnök „rasszista gondolkodása és politikája” miatt vált alkalmatlanná a névadói szerepre az egyetem vezetői szerint.
A Princeton Egyetem úgy döntött, eltávolítja Woodrow Wilson nevét közpolitikai iskolájának elnevezéséből, valamint egy, az elnökről elnevezett bentlakásos kollégiumot is átnevez – közölte az intézmény szombati közleményében. A hírt a CNN közölte.
A Princeton Egyetem Felügyelőbizottságának döntése nyomán átnevezik a Princeton Köz- és Külügyi Iskoláját. A bentlakásos kollégiumot „Első Kollégiumnak” hívják majd, utalva ezzel az egyetem kollégiumai között betöltött esszenciális szerepére.
„Azért tettük meg ezt a szokatlan lépést, mert úgy gondoljuk, Wilson rasszista gondolkodása és politikája alkalmatlanná teszi őt arra, hogy névadója legyen egy iskolának, melynek akadémikusai, hallgatói és öregdiákjai elkötelezettek amellett, hogy harcoljanak a rasszizmus bármely formája ellen” – írja az egyetem.
A demokrata Wilson az Egyesült Államok 28. elnöke volt 1913 és 1921 kötött. Korábban a Princeton elnöki és New Jersey kormányzói tisztségét is betöltötte.
Wilson rasszizmusa egyértelmű és meghatározó volt, még kora sztenderdjei mellett is
– írja Christopher Eisgruber, az egyetem jelenlegi elnöke állásfoglalásában. „Szegregációt hajtott végre a szövetségi közösségi szolgáltatásokban, amelyek azelőtt évtizedekre visszamenőleg fajilag integráltan működtek, visszavetve ezzel Amerikát az igazságosság érvényesítésében. Nemcsak elfogadta a rasszizmust, hanem hozzá is tett az országban zajló rasszista gyakorlathoz, ahhoz a gyakorlathoz, ami a mai napig kifejti káros hatását.”
(Mandiner)