Hadműveletet indított szerdán a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató szaúdi vezetésű arab szövetség az Irán támogatását élvező húszi lázadók ellen, körülbelül egy héttel azután, hogy a lázadók rakétatámadásokat intéztek a vahhábita királyság ellen.
A szövetség, amely 2015 márciusa óta harcol a húszi lázadók ellen, közölte, hogy a hadművelet célja a lázadók katonai kapacitásainak semlegesítése és elpusztítása - jelentette az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség.
Az SPA jelentése szerint a szövetség a hadművelet további részleteit később hozza nyilvánosságra. Korábban robbanásokat lehetett hallani a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosban, Szanaában. Helyi lakosok elmondták a dpa német hírügynökségnek, hogy a szövetség gépei mintegy 15 légicsapást mértek a főváros több negyedére, ezen belül a repülőtérre, ahol évek óta szünetel a polgári légi közlekedés.
Az arab koalíció június 23-án semlegesített több ballisztikus rakétát, illetve pilóta nélküli repülőgépet, amelyeket a húszik szaúdi katonai célpontok ellen irányítottak. Szaúd-Arábia károkról nem számolt be, de közölte, hogy a húszik több városban katonai és polgári célokat egyaránt támadtak.
Jemenben 2014 óta dúlnak a harcok a hatalomért, amióta a húszik elfoglalták Szanaát és több más várost. A rákövetkező hónapokban Szaúd-Arábia szövetséget hozott létre, hogy megállítsa a lázadók előrenyomulását az ország ideiglenes fővárosa, a dél-jemeni Áden ellen.
(MTI)