Bezár!
2020. augusztus 10., hétfő, Lőrinc, Csilla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:54 Kiváló fiaitól veszi el az állampolgárságot a hálátlan Belgium16:33 Már a németországi szocdemek is a jobbszéltől várják a megváltást16:05 Vonat elé hajtott egy autó Szügyben - egy gyereket is kimentettek a járműből 16:01 Az öt pont teljesítéséről írt hosszú levelet Orbán Kövérnek15:21 Kínai vadászgépek kóstolgatták a tajvani légteret az amerikai miniszter látogatása alatt14:58 Puskás-musicalt mutatnak be augusztus 20-án az Erkel Színházban14:32 Mielőtt meghalt, az őrökre támadt egy dühöngő cigány a sátoraljaújhelyi börtönben - így kell mártírt csinálni belőle14:08 Belorusz elnökválasztás: a 10 százalékos Szvjatlana már a hatalom békés átadásáról tárgyalna 13:56 Természetesen egy zsidó készíti el a világ legdrágább védőmaszkját 13:19 Országszerte folytatódik a vérszívóirtás12:51 Lemondott a libanoni igazságügyi miniszter is12:14 Forgalomcsillapítási mintaprojektnek keresztelték el a legújabb autósszívatást Geriék11:53 Gyorsuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak Kínában11:36 Több mint százezer gagyi maszkot találtak egy tót kamionban Hegyeshalomnál11:12 Greg nem akar még egy Pesti úti égést: utasításokat adott az idősotthonok vezetőinek
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Már a liberálisok egyes szószólói szerint is túltolták a véleményterrort

Reklám

A baloldali nézeteiről ismert világhírű amerikai nyelvész, Noam Chomsky, a Harry Potter-könyvek írója, J. K. Rowling és további százötven ismert és elismert közszereplő, illetve akadémikus tiltakozik nyílt levélben a szólásszabadság korlátozása ellen. A Harper’s Magazine című havilap által publikált dokumentum szerint a neves gondolkodók ugyan "üdvözítőnek tartják a közelmúltban a faji és társadalmi igazságossággal kapcsolatban felmerült diskurzus kérdésfeltevéseit", de "a szükséges megállapítások gyengítik a nyílt vita lehetőségét és a véleménykülönbségek iránti toleranciát az ideológiai konformitás érdekében".
Zoom
– Az illiberalizmus erői világszerte egyre erősebbé válnak, s találnak szövetségesre Donald Trumpban, aki valódi fenyegetést jelent a demokrácia számára. De az ellenállás nem engedheti meg magának, hogy belesüppedjen a saját dogmájába vagy kényszerítésébe – amelyet a jobboldali demagógok máris kihasználnak – fogalmaznak az aláírók, akik fontosnak tartják, hogy felszólaljanak a minden oldalról kialakult intoleráns klímával szemben. Mint írták, elutasítják a nyilvános megszégyenítés új divatját, és az ezek alapjául szolgáló elvakult morális bizonyosságokat is.
– Az információk és a gondolatok szabad áramlása jelenti a szabad társadalom éltető közegét, most pedig éppen ez van veszélyben – fogalmaz a levél, akinek aláírói között Margaret Atwood kanadai feminista író és az egykori sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov is fellelhető. Nyomatékosítják: muszáj megőrizni a jóhiszemű vita és egyet nem értés képességét anélkül, hogy munkahelyek és karrierek kerülnének veszélybe emiatt.
Az aláírók közül egyébként az utóbbi időben többen is a támadások középpontjába kerültek vállalt véleményeik miatt. A Harry Potter-könyvek szerzőjét például néhány hete "transzfóbiával" vádolták meg (mert már olyan is van) egy a Twitter-mikroblogon közzétett cikk miatt. Az írás egy a koronavírus-járvány utáni egyenlőbb világ létrehozása mellett tört lándzsát "azon emberek számára, akik menstruálnak". J. K. Rowling ezt nem hagyta szó nélkül: az éveken át a "sokszínűség" egyik szószólójának számító írónő ugyanis a bejegyzéshez fűzött kommentárjában megjegyezte: egyszerűbb lenne egyszerűen csak nőként hivatkozni "ezekre az emberekre".
A BBC brit közszolgálati csatorna hírportálja megjegyzi: az aláírók között jócskán találunk olyanokat, akinek egy-egy művét betiltották néhány országban. Ilyen például Salman Rushdie brit regényíró, aki az 1988-ban publikált Sátáni versek című könyve után annyi halálos fenyegetést kapott, hogy rejtőzködni kényszerült.
A kedden publikált levél széles társadalmi vitát váltott ki: sok híresség támogatásáról biztosította az aláírókat, volt azonban olyan is, aki utólag megbánta, hogy a nevét adta az összefogáshoz.
Zoom
Jennifer Finney Boylan "transznemű aktivista" (ő a fenti képen látható törékeny szépség) néhány órával a publikálást követően kért elnézést híveitől, mondván: "nem tudta, kik írták még alá a levelet"...
(Magyar Nemzet nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready