"Kártérítést" követel Izrael az Egyesült Államoktól, mert utóbbi F-35-ös vadászbombázókat szándékozik eladni az Egyesült Arab Emírségeknek, amellyel Izrael meg pont nem is olyan rég, augusztus közepén vette fel a diplomáciai kapcsolatot.
Zoom
Fotó: U.S. Navy / Getty Images Hungary
Jeruzsálemet az zavarja a Jediót Ahronót izraeli lap szerint, hogy ha másnak is lesz a térségben ötödik generációs amerikai vadászbombázója, a zsidó államnak oda a katonai fölénye.
Az izraeli lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a védelmi erők azt vitatják, milyen kártérítést kérjenek Washingtontól, mert az amerikai-emírségeki fegyverüzlet akkor is meg fog történni, ha akarják, ha nem. Az egyik ilyen kompenzáció az lenne, hogy még többet és még hamarabb kérnek az amerikai hadsereg legkorszerűbb fegyvereiből.
A Trump-kormányzat akkor ajánlotta fel az egyik legkorszerűbb vadászbombázó eladását Abu-Dzabinak, amikor az békét kötött Izraellel. Sajtóértesülések szerint az F-35-ösök mellett fegyveres drónokat (pilóta nélküli harci repülőket), EA-18G Growler harcászati rádióelektronikai lefogó gépeket is adnának el az emírségeknek.
(Jediót Ahronót - Index nyomán)