2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:51 A kirúgott takarító szerint a nagyszájú visszaeső csibész kétszer is megütötte, mielőtt helyretette22:52 1000 év - Trónus-videóösszeállítás hazánkról nyugati fehér nacionalisták számára22:20 Amikor felszínre kerül a hányadék22:04 Macron nem sok jóra számíthat a vasárnapi részleges szenátusi választáson21:37 Boris Johnson összefogást hirdetett a közös ellenség ellen21:12 Versenyképes erdőgazdálkodást szeretne az agrárminisztérium20:56 Motorossal karambolozott egy autós Csengelénél, de gyalog oldott kereket, hátrahagyva a halottat20:39 Őrizetbe vételekkel kezdődött a Lukasenka-ellenes tüntetés Minszkben20:25 Orbán: "fukarsági" kérdés a jogállamiságról folyó vita20:08 Tapasztalt kollégával állítanak párba minden a Szent László Kórházba átcsoportosított szakembert19:46 A kormány kiáll Grúzia területi integritása mellett, és támogatja az euroatlanti integrációját19:27 Csaknem 30 ezer önkéntes tűzoltó segíti a hivatásosak munkáját19:09 Bajorországban betiltották a német császárság hadilobogóját, mert az is túl náci18:50 Újra beázott a Szent János kórház szülészete a hanyag kivitelező miatt18:36 Kísérő nélküli kiskorúként menekült Franciaországba a hentesbárddal hadakozó pakisztáni fiúcska
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Videók :: :: Hozzászólások

Nem lehet most túl jó illat a fehérorosz-ukrán határon

Reklám

Több száz haszid zsidó várakozik már második napja egy fehéroroszországi határátkelőnél, hogy bejuthasson a külföldiek beutazási tilalma ellenére Ukrajnába, és részt vehessen az umani éves zarándoklaton - hozták nyilvánosságra kedden ukrán hírportálok az ukrán határőrségre hivatkozva.
A Hromadszke ukrán televízió internetes oldalán közölt beszámoló szerint Szerhij Dejneko, az ukrán határőrszolgálat parancsnoka személyesen is találkozott a haszidokkal a Csernyihiv megyében lévő Novi Jarilovicsi átkelőnél. Arra kérte őket, hogy tartsák tiszteletben Ukrajna törvényeit, és ne sértsék meg a határátlépésre vonatkozó szabályokat.
A határőrség megerősítette az átkelőnél az őrséget a rendőrség és a nemzeti gárda bevonásával. Azt, hogy pontosan hány haszid zsidó akar belépni Fehéroroszországból Ukrajnába, a határőrség nem hozta nyilvánosságra. A Belta fehérorosz hírügynökség előző este még több mint másfél ezret írt.
Az ukrán kormány augusztus 27-én hozott rendeletében augusztus 28-tól szeptember 28-ig átmenetileg újra lezárta Ukrajna határait a külföldiek előtt a koronavírus-járvány terjedése miatt - emlékeztetett a Hromadszke. A haszid zsidók viszont hagyományosan minden évben a közép-ukrajnai Uman városban ekkortájt ünneplik meg a zsidó újévet, a Ros Hásánát, zarándoklattal a város temetőjében nyugvó Nachman rabbinak, a breszlávi haszidizmus alapítójának sírjához. A háromnapos umani zarándoklatot a hívők vidám táncos ünnepléssel töltik. A résztvevők száma időnként a 40-50 ezret is eléri.
Idén az ünnep szeptember 18-20-ra esik, de a haszidok általában már jóval előtte megérkeznek Umanba. Korábban már az izraeli kormány kérte Kijevet, hogy idén a koronavírus-járvány miatt ne engedélyezze a zarándoklat megtartását Umanban, viszont már a határzár előtt is érkeztek haszidok Ukrajnába, így a rendezvény, ha jóval kevesebb résztvevővel is, egyes becslések szerint körülbelül 10 ezer fővel, de várhatóan meg lesz tartva.
A Hromadszke információi szerint eddig öt koronavírusos fertőzöttet azonosítottak az Umanba érkezett haszidok között - írja az MTI.
Frissítés: bővebben:
Elképesztő antiszemitizmus: mintegy kétezer ultraortodox zsidót tartóztatnak föl a határon az ukrán katonák
Az ukrán határőrség a koronavírus-járványra való hivatkozással megakadályozza mintegy kétezer ultraortodox zsidó bejutását Ukrajnába. A haszid zsidók két hete várakoznak étlen-szomjan, a szabad ég alatt hálva a fehérorosz-ukrán határon, miközben pajzsos ukrán határőrkatonák állnak sorfalat előttük, s fejük felett a hadsereg helikoptere köröz. Néhányan azonban bejutottak Ukrajnába, miután mintegy 3000 ezer dollárral lefizették az ukrán határőrtiszteket… Árjé Der’i izraeli belügyminiszter levélben kérte Vologyimir Zelenszkij ukrán államelnököt, hogy humanitárius szempontokat figyelembe véve tegye lehetővé a határon rekedt zsidók beutazását Ukrajnába – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
A szabad ég alatt háló hászid zsidók (fotók: Válláh!Hádásot)
A fehérorosz-ukrán határhoz közel mintegy kétezer hászid zsidó, a Breszlávi Náhmán rabbi alapította vallási szekta követői várakoznak arra, hogy bebocsátást nyerjenek Ukrajnába. Az ultraortodox zsidók szeretnének eljutni Náhmán rabbi sírjához az ukrajnai Umán városában. A kijevi hatóságok már korábban bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt külföldiek nem léphetnek be Ukrajna területére, de a hászidok ennek ellenére útnak indultak. A két szláv állam határán feltorlódott zsidók már két hete a szabad ég alatt hálnak, étlen-szomjan várakoznak a határnyitásra.
Zoom
Már két hete várakoznak a fehérorosz-ukrán határon
A hivatkozott Válláh!Hádásot című újság információja szerint a hászidok között tegnap elterjedt a hír, hogy az ukránok mégis megnyitják előttük a határt, mire mintegy 700 zsidó sorakozott föl a határátkelő-állomáson. De a hír hamisnak bizonyult, amit bizonyított az is, hogy az ukrán hadsereg katonái fölsorakoztak a határon és föltartóztatták a hászidokat. A határon rekedt zsidók azt is elmondták, hogy néhányuk mégiscsak bejutott Ukrajnába, miután több mint 3000 dollárral megkenték határőrtisztek markát… Az elmúlt 24 órában az Ukrajnába vezető úton körülbelül harminc, pajzzsal is fölszerelt ukrán katona áll sorfalat éjjel-nappal a zsidók föltartóztatására, az úton több katonai járművet állítottak keresztbe, miközben fölöttük az ukrán hadsereg helikoptere lebeg.
Zoom
Pajzsos ukrán határőrkatonák állják a hászid zsidók útját
A mintegy kétezer hászid zsidó feltartóztatása miatt Árjé Der’i izraeli belügyminiszter, a Sász vallásos párt politikusa sürgős levelet írt Vologyimir Zelenszkij ukrán elnöknek, s arra kérte, tegye lehetővé a határon rekedt zsidók számára, hogy beléphessenek Ukrajnába, és néhány napot a Breszlávi Náhmán rabbi sírjánál imádkozzanak. Ukrajna zsidó államelnöke egyelőre nem válaszolt az izraeli belügyminiszter kérésére.
H. J. – Kuruc.info
Zoom
Igazak álmát alussza egy hászid az ukrán határőr katonák sorfala előtt (fotó: Breslev Live)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready