Az Európai Bizottság az "LMBTQ- csoportok jogegyenlőségére" vonatkozó stratégiát mutatott be csütörtökön. A stratégia célja a szóban forgó társadalmi réteghez tartozók "diszkriminációjának felszámolása és emberi jogaik védelme", adja hírül az MTI.
Zoom
Ezzel a fényképpel adják hírül a fejleményt az EB honlapján...
Vera Jourová demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos a tervezetet bemutató beszédében kiemelte: az EU-ban a "szexuális kisebbségekhez" tartozók több mint fele még mindig nem meri nyíltan vállalni szexuális irányultságát, továbbá 43 százalékuk "társadalmilag megbélyegezett, ami gyűlöletbeszédben és fizikai atrocitásokban nyilvánul meg leginkább".
Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések negatív hatással vannak ezekre az emberekre, "mivel nincs lehetőségük, hogy elszakadjanak gyakran ellenséges környezetüktől."
Kitért arra is, hogy az úgynevezett "szivárványcsaládok", ahol a gyerekeket azonos nemű "szülők" nevelik, egyre nehezebb adminisztratív akadályokba ütköznek az EU-ban. Elismerte, hogy a családpolitika nemzeti hatáskörbe tartozik, "épp ezért szükséges a szülői viszonyok kölcsönös elismeréséről szóló, határokon átnyúló jogszabály előterjesztése."
Jourová nem ért egyet azzal, hogy néhány tagállam kormánya "LMBTQ-csoportok jogérvényesülését" ideológiának tekinti. "Nincs szó ideológiáról, csak szeretetről és egy 21. századi Európáról" - húzta alá.
Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos felszólította a nemzeti kormányokat, hogy fogadjanak el "LMBTQ-stratégiákat",
figyelembe véve az ezen csoportokhoz tartozó személyek sajátos egyenlőségi igényeit.
A bizottság által csütörtökön elfogadott stratégia négy fő pillérre - a diszkrimináció felszámolására, az LMBTQ-csoportokhoz tartozó személyek biztonságának garantálására, a "befogadó társadalmak kiépítésére" és a szexuális kisebbségekhez tartozók egyenlőségével kapcsolatos figyelemfelhívásra - épül, és célzott jogi és pénzügyi intézkedéseket irányoz elő.
Javasolja továbbá az uniós bűncselekmények listájának kiterjesztését a gyűlölet-bűncselekményekre, ideértve a "homofób gyűlöletbeszédet" is.