Az Egyesült Államok történetében először fordult elő, hogy a szövetségi kormány egy év alatt több halálos ítéletet hajtott végre, mint azok a tagállamok, amelyek még alkalmazzák ezt a büntetést - derült ki egy szerdán megjelent jelentés szerint.
Donald Trump amerikai elnök idén 17 éves szünet után rendelte el a szövetségi kivégzések újrakezdését, 10 halálos ítélet végrehajtásával, annak ellenére, hogy a halálbüntetés támogatottsága csökkent az országban. Ez a szám éves összesítésben magasabb, mint bármely elnökség alatt az 1800-as évek óta - írták a Halálbüntetési Információs Központ (DPIC) nevű amerikai nonprofit szervezet jelentésében.
Egyre kevesebb olyan tagállam van, ahol még végrehajtanak halálos ítéleteket. Ezekben 2020-ban hét kivégzés történt - három Texasban, valamint egy-egy Alabamában, Georgiában, Missouriban és Tennesseeben - mielőtt a koronavírus-járványra tekintettel felfüggesztették a tervezett kivégzéseket. Tavaly 22 tagállami halálos ítéletet hajtottak végre.
A DPIC ügyvezető igazgatója, Robert Dunham azt mondta: "Sosem láttunk ilyet korábban. Soha nem számítottunk rá, hogy ezzel kell szembesülnünk. És hosszú idő telhet el, amíg ez újra előfordul." A központ nem foglal állást a halálbüntetés körüli vitákban. Dunham ugyanakkor bírálta az államok és a szövetségi kormány halálbüntetés-végrehajtási gyakorlatát, külön kiemelve a "faji elfogultsággal" és a titoktartással kapcsolatos kérdéseket.
A Trump-kormány még három elítélt kivégzését tervezi, mielőtt január 20-án beiktatják hivatalába Joe Biden megválasztott demokrata párti elnököt, aki a halálbüntetés ellenzője. Egyikük Lisa Montgomery. Ha ítéletét január 12-én végrehajtják, akkor hat évtizede ő lesz az első nő, akit a szövetségi kormány kivégeztet. Az utolsó kivégzést január 15-re tervezik, ami a meggyilkolt néger vezető, Martin Luther King Jr. születésnapjára esik, öt nappal Biden beiktatása előtt.
Zoom
Lisa Montgomery (b) és áldozata, Bobbie Jo Stinnett. Megölte a várandós nőt, kivágta belőle a nyolc hónapos babát, elrabolta, és a sajátjának hazudta. Az "emberjogisták" és az ENSZ "szakértői" persze őt sajnálják, és életben hagyását követelik (fotó: AP/CBS)
A jelentésben idézték a Gallup közvélemény-kutató intézet 2020-as felmérését, amelyből kitűnik, hogy a megkérdezettek 43 százaléka ellenzi a halálbüntetést. A Gallup, amely 1966 óta végez ilyen kutatást, az idén tapasztalta a legnagyobb mértékű ellenérzést a halálos ítéletek végrehajtásával szemben. Dunham elmondta, hogy bár a válaszadók 55 százaléka támogatta 2020-ban a kivégzést, az amerikaiak többségének "árnyalt véleménye" van a kérdésben, azaz sokan még azok közül is, akik elvben támogatják a halálos ítélet, ellenzik a végrehajtás gyakorlatát.
Bár a tagállami kivégzések száma az idén torz adatot mutat amiatt, hogy a járvány terjedésének megakadályozása érdekében több helyütt felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását, a jelentés szerint egyre több államban vált irányzattá a halálbüntetés megszüntetése vagy moratóriuma. Immár hatodik éve 30 vagy annál kevesebb kivégzés történt, a tendencia csökkenő 1999 óta, amikor is a kivégzések száma megközelítette a százat.
Colorado államban idén törölték el a halálbüntetés intézményét, 22-dikként a tagállamok sorában. A DPIC jelentése szerint jelenleg 34 olyan állam van az Egyesült Államokban, amely már eltörölte a halálbüntetést, vagy évtizedek óta nem hajtott végre ilyen ítéletet, noha törvényei ezt megengednék.
(MTI nyomán)