Megkéseltek több embert pénteken a németországi Würzburgban, a feltételezett elkövetőt elfogták.
A Bajorország tartományi város rendőrségének tájékoztatása szerint a feltételezett elkövetőt "lőfegyverhasználattal" ártalmatlanították és őrizetbe vették.
Zoom
Több ember meghalt, és többen megsebesültek. A feltételezett elkövető már nem jelent veszélyt, és nincsenek arra utaló jelek, hogy lettek volna társai - közölte a rendőrség.
Részletes tájékoztatást későbbre ígértek. Egyben kérték, hogy senki ne terjesszen felvételeket a würzburgi belvárosban történt esetről.
"Kérjük, tiszteljétek az áldozatok magánszféráját" - írták a Twitteren.
A Bild című lap értesülése szerint hárman vesztették életüket és hatan sebesültek meg.
(MTI)
Frissítés: Már megint nem egy szélsőjobboldali Hans volt a tettes
Egy 24 éves szomáliait vett őrizetbe a rendőrség - írja a Der Spiegel.
 
  
2. frissítés: Persze, hogy pszichikailag zavart szegény
A Bajorország tartományi város rendőrségének tájékoztatása szerint a feltételezett elkövető egy Würzburgban élő, 24 éves szomáliai származású fiatalember.
Három embert megölt, több embert megsebesített. A rendőrök leterítették egy lövéssel. Nincs életveszélyben.
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy kormánya együtt gyászol az áldozatok hozzátartozóival, és reménykedik a sebesültek felépülésében.
Mint írta, köszönet illeti a rendőrséget a gyors beavatkozásért, és "nagy köszönet és tisztelet a sok polgárnak, akik elszántan szembeszálltak az elkövetővel".
A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság rendőrségi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a feltételezett elkövető pszichikailag zavart.
(MTI)
3. (szombati) frissítés: Főleg nőkre támadott
Újabb német sajtóhírek szerint az elkövető 2015 óta él Würzburgban. A sérültek között van egy 5 éves kisfiú is, édesapját a gyilkos megölte.
A leszúrtak nagy része nő volt. Elmeállapotát és lehetséges iszlamista motivációit vizsgálják, egyelőre mást nem lehet tudni. Ma, szombaton várható sajtótájékoztató az ügyben.
(Mandiner)
4. frissítés: Láblövés után a járókelők teperték le
Az eddigi információk szerint nem terrorista a würzburgi ámokfutó, aki késsel támadt az emberekre a bajor város központjában pénteken délután. Három embert megölt, többeket megsebesített, közülük öten válságos állapotban vannak.
A támadót végül járókelők teperték le, miután a rendőrök lábon lőtték. Habár egy szemtanú szerint a férfi azt kiabálta, amit a terroristák szoktak, hogy "Allahu akbar", a rendőrség kétli, hogy dzsihadista lenne.
A bajor belügyminiszter, Joachim Hermann arról számolt be, hogy az elkövető egy szomáliai férfi, 2015 óta él Würzburgban. A legfrissebb információk szerint az elmúlt hónapokban többször is feltűnést keltett a városban erőszakos viselkedésével. Egy hajléktalan szállón lakik, és mint kiderült, a közelmúltban pszichés panaszokkal kezelték, kórházi ellátásra szorult.
A rendőrség szóvivője közölte, hogy a férfit ismerik, szerepel a bűnügyi nyilvántartásukban, de egyik korábbi ügyének sincs köze a terrorizmushoz.
(Euronews)