Az amerikai CBS tévécsatorna néhány nappal ezelőtt elsőként ismertette egy kutatócsoport hat évig tartó munkájának eredményét, miszerint Anne Frank és családja búvóhelyét egy amszterdami zsidó jegyző, a Judenrat tagja árulta el a németeknek. A hollandiai zsidók, élükön Binyomin Jacobs főrabbival élesen bírálják a zsidó beáruló nevének közzétételét, mert szerintük jelenleg Hollandiában, sőt egész Európában dúl az antiszemitizmus, s ezzel a közléssel csak fegyvert adtak az antiszemiták kezébe – írja a Jedi’ot Áháronot című újság.
Zoom
Anne Frank, az Arnold van den Bergh nevű zsidó üzletember és az őt leleplező feljegyzés (fotó: Anne Frank House / Getty / CBS)
Amint arról portálunk is beszámolt: egy húsz fős kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy Anne Frankot és családját egy zsidó személy, pontosabban Arnold van den Bergh amszterdami jegyző, a németek által létrehozott Judenrat tagja adta föl a németeknek, azaz árulta el a búvóhelyüket. A CBS tévécsatorna Minutes 60 című oknyomozó műsorában megjelent hír felháborította a hollandiai zsidó közösséget, élükön a főrabbival, mert szerintük a kutatási eredmény közlésének messzemenő következményei lehetnek a hollandiai, sőt az egész európai zsidóság biztonságára nézve. A hollandiai zsidók az Anne Frank feladójának kilétére vonatkozó kutatás eredményének közlését felelőtlenségnek és nagyon rosszul időzítettnek tartják.
Zoom
Binyomin Jacobs hollandiai főrabbi (fotó: Jediot Áháronot)
Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija a Jedi’ot Áháronot című izraeli lapnak adott interjúban meg is indokolja, hogy miért tartják rosszul időzítettnek a közlést.
Ma Európában, beleértve Hollandiát is, nagyon-nagyon erős az antiszemitizmus. Ez persze mindig is így volt, csakhogy manapság a zsidóellenesség már megengedett. Az antiszemitizmus mára normális jelenséggé vált. Az állítással, miszerint Anne Frankot zsidó adta föl a náciknak, csak fegyvert adtak az antiszemiták kezébe.
A hollandiai főrabbi ezután a hollandokról is kiállítja a bizonyítvány:
Nem a náci rendőrség gyűjtötte be a zsidókat az otthonaikból, hanem a holland rendőrség. Akik úgy gondolják, hogy Hollandia jól bánt a zsidóival a holokauszt idején, azoknak elmondom: a családom 80 százalékát, amint Hollandia zsidóságáét is, a holland rendőrség és a holland kormány együttműködésével ölték meg a németek. Ez az antiszemitizmus manapság is létezik.
Az Anne Frankról szóló, s a budapesti Operett Színházban is színre vitt opera, regények, játékfilm, táncjáték, tanulmányok és a naplója után ezekben a napokban kerül a könyvespolcok kirakatába Rosemary Sullivan kanadai író – a Sztálin lánya című könyv írója – Anne Frank elárulása című könyve. Az angolul, németül, finnül és magyarul szinte egy időben megjelenő könyv cselekménye már a fentebb említett kutatócsoportnak a hollandiai zsidóság körében élesen bírált következtetésére épül.
Zoom
Magyarul is megjelenik a Frank-saga legújabb fejezete
Nyugodjanak meg, a magyar változat megjelenése után a magyarországi közszolgálati rádiókban, tévékben még sokáig és sokat hallunk majd Rosemary Sullivan könyvéről.
H. J. – Kuruc.info
Frissítés: mentik a menthetőt: nem is biztos, hogy úgy volt...
Történészek kételkednek abban, hogy egy zsidó jegyző árulta volna el Anne Frankot és családját a náciknak, mint ahogyan azt Rosemary Sullivan The Betrayal of Anne Frank (Anne Frank elárulása) című könyvében megállapította - írja a The Guardian.
A kötet egy már nyugdíjba vonult FBI-ügynök, Vince Pankoke nyomozása alapján íródott, és a héten jelent meg.
Az írás szerint Arnold van den Bergh a németek által létrehozott amszterdami Zsidó Tanács tagja volt, jegyzőként műalkotások németeknek való kényszerértékesítése ügyében járt el. Sullivan szerint van Bergh bejutott olyan helyekre, ahol zsidók rejtőzködtek, és vélhetően ő vezette el a rendőrséget 1944. augusztus 4-én a Frank család rejtekhelyére.
David Barnouw, a 2003-ban megjelent Who Betrayed Anne Frank? (Ki árulta el Anne Frankot?) című könyv holland szerzője azonban azt mondja, nincs erről meggyőződve. "A tudósok általában - nagyon helyesen - fenntartásokkal kezelik eredményeiket. Ők azonban meg vannak győződve erről a szegény jegyzőről. Miközben én azon tűnődöm, vajon tényleg volt-e hozzáférése a zsidók rejtekhelyeinek listájához. A Zsidó Tanács szerintem túlságosan törvénytisztelő volt ahhoz, hogy ilyen listát készítsen" - fejtette ki a holland kutató.
A hat éven át tartó nyomozás eredményeit bemutató könyv szerint a férfi azért adta át a rejtőzködő zsidó családok címét a németeknek, hogy megvédje saját családját a deportálástól. Van den Berghet és a családját végül nem deportálták.
A nyomozók találtak arra való utalásokat, hogy a Zsidó Tanács őrzött ilyen címlistát. Egy másik kulcsfontosságú bizonyíték egy névtelen feljegyzés, melyet Anne apja, a család egyetlen túlélő tagja, Otto Frank kapott.
A feljegyzés szerint van Bergh címeket adott át a németeknek, köztük annak a helynek a címét is, ahol Otto, Anne, édesanyja, Edith, testvére, Margot, valamint Hermann, Auguste és Peter van Pels és Fritz Pfeffer rejtőzött. A Frank család két éven át bújt meg Amszterdam Jordaan negyedében egy rejtett melléképületben, mielőtt letartóztatták őket.
Ronald Leopold, az Anne Frank Ház igazgatója dicsérte a nyomozást, de ő is azon a véleményen van, hogy az eredményeket nem szabad tényként kezelni. Szerinte a bizonyítékok további vizsgálatára van szükség az elmélet hitelességének megerősítéséhez.
(MTI nyomán)