Megszavazta csütörtökön az ENSZ Közgyűlése Oroszország tagságának felfüggesztését a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában – számolt be a Reuters.
Zoom
Fotó: Andrew Kelly/Reuters
A javaslatra, amit az Egyesült Államok terjesztett be korábban, 93 ország – köztük Magyarország – szavazott igennel, 24-en nem támogatták a javaslatot, 58 állam pedig tartózkodott a voksoláskor.
A BBC tudósítása szerint a szavazás előtt Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szergij Kiszlicja felszólalásában „borzalmas” visszaélésekkel vádolta Oroszországot, többek között a Bucsában történt állítólagos civil gyilkosságok ügyét is felemlegetve. Oroszország képviselője, Gennagyij Kuzmin ugyanakkor elítélte a szavazást, az álláspont mögött Észak-Korea és Szíria is felsorakozott.
Az ukrajnai háború miatt felfüggesztett Oroszország hároméves ciklusa második évét töltötte a 47 tagot számláló Emberi Jogi Tanácsban.
A testület a hagyományok szerint évente három alkalommal ülésezik Genfben.
Frissítés: Oroszország azonnali hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában
Oroszország azonnali hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában - jelentette be csütörtökön Gennagyij Kuzmin, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese.
"Felhatalmazásom van a következő bejelentést tenni: az Oroszországi Föderáció döntést hozott arról, hogy idő előtt, 2022. április 7-i hatállyal lemond tagságáról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában" - mondta Kuzmin a világszervezet közgyűlésének szavazását követően, amelyen határozatot fogadtak el Oroszország tagságának felfüggesztéséről az Ukrajnát megtámadó orosz katonai csapatok által elkövetett "emberi jogi visszaélésekről, valamint az emberi jogok jelentős és szisztematikus megsértéséről" szóló jelentések miatt.
Kuzmin illegálisnak és politikailag motiváltnak nevezte a szavazáson elfogadott döntést, amely szerinte "egy szuverén - független bel- és külpolitikát folytató - ENSZ-tagállam demonstratív megbüntetését szolgálja".
(MTI - Reuters - Index)