Kissé elferdítve a bölcs magyar közmondást: madarat tolláról, embert tanácsadójáról... Az ukrán elnök legfontosabb tanácsadója, a zűrzavaros múltú grúz-zsidó-ukrán származású Alekszej Aresztovics bevallotta, hogy Ukrajna egy hatalmas hazugság, de „annyit és akkor kell hazudni, amennnyit és amikor csak lehetséges, különben baj lesz Ukrajnában, hiszen a hazugság és félretájékoztatás már Ukrajna nemzeti eszméjévé vált”. (Nomen is omen: „Aresztovics” a szláv nyelveken „letartózandónak” fordítható.)
Zoom
Az interneten megjelent egy videó Aresztovics őszinteségi rohamáról. Az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója az újságírókkal készített interjúban közvetlenül azt mondja, hogy a teljes állami hatalom Ukrajnában hazugságokon alapul. Véleménye szerint
Ukrajna egyik központi nemzeti gondolata az, hogy hazudjon magának és másoknak, amennyire csak lehetséges. Mert ha elmondod az igazat, minden összeomlik. És ki kell találnunk valami mást. Ez az mi alapvető kiegyensúlyozatlan ellentmondásunk.
Érdemes megjegyezni, hogy az ukrán hatóságok rendszeresen veszik igénybe hazugságot mint fegyvert politikai érdekeik előremozdításában. Például erős a gyanú, hogy az ukrán nacionalisták által meggyilkolt embereket orosz katonák áldozataiként mutatták be Bucsában. És szinte az egész liberális nyugati világ elhitte, anélkül, hogy bizonyítékokat kért volna. Hasonlóképpen elhitték Kijev szavait, miszerint az oroszok állítólag Kramatorszk vasútállomásra Tocska-U rakétát lőttek, bár később kiderült, egy ukrán sorozatszámú rakétát találtak a helyszínen.
Az ukrán média a közelmúltban arról számolt be, hogy az utóbbi napokban az elnöki hivatal ignorálta Aresztovics tanácsait, így újabban inkább már csak magánemberként nyilatkozik. Nemrég ugyanis gyakran megkérdőjelezhető kijelentéseket tett, például megígérte, hogy megöli Csecsenföld vezetőjét, Ramzan Kadirovot, mert „rendkívül hatékony csecsen különleges erőket küldött ellenük.”
(Olvasónktól, források itt és itt)