Korrupcióban és hűtlen kezelésben bűnösnek találta, és 13 év börtönbüntetésre ítélte a sanghaji bíróság Hsziao Csian-hua kínai-kanadai kettős állampolgárságú milliárdost - derül ki a bíróság pénteki közleményéből.
A tájékoztatás szerint az üzletember beismerte bűnösségét. A vádak szerint mások mellett kormánytisztviselőknek adott ingatlanokat és részvényeket annak érdekében, hogy elkerülje a pénzügyi ellenőrzést.
A bíróság emellett mintegy 55 milliárd jüannyi (3 ezer milliárd forint) bírságot szabott ki az üzletember tulajdonában álló Tomorrow Holding befektetési vállalatra, magát Hsziaót pedig 6,5 millió jüan (382 millió forint) megfizetésére kötelezte.
Hsziao Csian-hua a szárazföldi Kína egyik leggazdagabb üzletemberének számított, s jó kapcsolatokat ápolt a Kínai Kommunista Párttal is, de 2017-ben eltűnt egy hongkongi szállodából.
Eltűnését találgatások övezték. A kínai hatóságok éveken át nem adtak információt hollétéről, bár öt évvel ezelőtt nem is voltak jogosultak eljárni Hongkongban, melynek Peking - az "egy ország, két rendszer" elve alapján - nagyfokú autonómiát ígért.
(MTI)