Iránban erősen korlátozták az internethozzáférést az erkölcsrendészeti őrizetbe vételét követően elhunyt fiatal nő esete nyomán kibontakozott országos tüntetések miatt - jelentette szerdán az internet-hozzáférést monitorozó NetBlocks civil szervezet.
Közlése szerint a mobilhálózatokat "messzemenően lekapcsolták". A 2019 novemberi megmozdulások óta nem tapasztalt hatósági szigor keretében elérhetetlenné tették az Instagramot is, amely az egyik utolsó szabad közösségi hálóként működött az országban. Szakértők attól tartanak, hogy az iráni biztonsági erők erőszakkal fogják elfolytani a tüntetéseket.
Mahsza Aminit az erkölcsrendészet vette őrizetbe múlt hét kedden, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrautóban megverték, majd kómába esett. Sajtóértesülések szerint pénteken halt meg.
Az iráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg. Az iráni belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben. Az eset országos felháborodást váltott ki, ezrek vonultak ki az utcákra a kormány elnyomó politikája miatt. A megmozdulásokon többen életüket vesztették.
Az iráni központi bank egyébként a nap folyamán megerősítette, hogy úgynevezett DDoS, azaz elosztott szolgáltatásmegtagadással járó túlterheléses kibertámadás érte rendszereit. A Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség egy banki szóvivőre hivatkozva közölte, hogy a pénzintézet honlapja időközben már ismét elérhető.
Állítólag kormányzati portálok is célpontjaivá lettek a kibertámadásnak, amelynek elkövetőjeként egy hackercsoport reklámozta magát Telegram-oldalán. Tettüket a Mahsza Amini halála miatt indult tüntetések iránti szolidaritással indokolták. Hírügynökségek felidézték, hogy izraeli hackerek is gyakran indítottak kibertámadásokat iráni atomlétesímények és információs rendszerek ellen.
(MTI)