A Pentagon egyik magas rangú tisztviselője kijelentette, hogy Ukrajna jó úton halad, hogy elérje több kulcsfontosságú célját is a harctéren, amivel Kijev megerősítheti a katonai pozícióit Oroszországgal szemben a tél előtt - írja a Reuters.
Zoom
Fajtársi és gyarmatlátogatáson Blinken és a Pentagon élére tett fekete fickó 2022. április 24-én Kijevben (fotó: AP)
Celeste Wallander, a védelmi miniszter nemzetközi biztonsági ügyekért felelős helyettesének derűlátó értékelése ugyanazon a napon hangzott el, amikor az ukrán erők a frontvonal déli részén is áttörést értek el. Az ukrán csapatok hétfőn áttörték az orosz vonalakat, és gyorsan haladtak előre a Dnyipro folyó mentén, több ezer orosz katonát fenyegetve az utánpótlástól való elvágással.
Úgy tűnik, hogy Ukrajna jelenleg mindhárom cél eléréséhez jó úton halad - mondta Wallander, utalva a limani és harkivi sikerekre.
Egy amerikai katonai tisztviselő azonban arra figyelmeztet, hogy Washington információi szerint még mindig nem érkezett nagyszabású orosz erősítés az ukrán frontvonalra. Általánosságban elmondható, hogy viszonylag kis számú orosz erősítést láttunk érkezni, de a mozgósítás ilyen korai szakaszában ez még nem meglepő - mondta a tisztviselő.
Hétfőn Oroszország is kénytelen volt elismerni, hogy egy váratlan ukrán tankoffenzíva több tucat kilométert haladt előre a Dnyipro folyó legnyugatibb partján, és útközben számos falut visszafoglalt. A bajt Oroszországban mi sem jelzi jobban, hogy egyre több magas rangú Putyin-szövetséges követeli a háború eszkalálását taktikai atomfegyverek bevetésével, valamint az orosz harctéri főparancsnokság leváltását.
Ukrajna célja, hogy visszaszorítsa az orosz hídfőállást a Dnyipro nyugati partján, Herszonban. Ez súlyos vereséget jelentene Oroszország számára - magyarázta Wallander.
A Pentagon elmondása szerint a déli ukrán előrenyomulás ugyanazt a taktikát tükrözi, amely szeptember eleje óta Kijevnek jelentős győzelmeket hozott a keleti frontvonalon, Harkiv térségében. Eszerint a lendületesen haladó ukrán erők olyan területeket foglalnak el, amelyek kulcsfontosságúak az orosz utánpótlási vonalak szempontjából, illetve felvetik nagy létszámú orosz egység bekerítésének lehetőségét is, ezzel arra kényszerítve az orosz erőket, hogy visszavonuljanak az adott térségből, és harc nélkül adjanak át jelentős területeket
A déli siker még inkább visszaveti Oroszország azon törekvését, hogy elfoglalja Odesszát, ami a háború kezdetén az egyik kitűzött cél volt. Az új frontvonalak pedig Ukrajnának sokkal jobb védekező pozíciót biztosítanak ahhoz, hogy átvészelje a tél folyamán várható harcokat - mondta Wallander.
Pénteken Ukrajna visszafoglalta Limant, a Donyeck tartomány északi részén lévő fő orosz bázist. Ez megnyitotta az utat, hogy mélyen Luhanszk tartományba nyomuljon, veszélyeztetve az orosz fő utánpótlási útvonalakat. Wallander szerint liman elfoglalása ukrajna részéről kulcsfontosságú volt az orosz erők átcsoportosításának és utánpótlásának megakasztása szempontjából.
(Reuters - Portfolió)