Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak - jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök a lakossághoz intézett videoüzenetében.
"Nyolcvanöt rakétát lőttek ki Ukrajnára, városainkra, ezek többsége az energetikai infrastruktúrát érte. Egyértelmű, hogy mit akar az ellenség, de nem fogja elérni a célját" - hangoztatta az államfő. Figyelmeztetett arra, hogy körülbelül húsz rakétacsapás lehet még hátra. "Ezért nagyon kérek mindenkit: vigyázzatok magatokra, és maradjatok még egy darabig az óvóhelyeken!" - üzente Zelenszkij.
Hozzátette: tudomása van arról, hogy több városban a támadások következtében elment az áram. Biztosított afelől, hogy a szakemberek mielőbb helyreállítják az áramszolgáltatást.
Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. "Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is" - írta Facebook-bejegyzésében. Kiemelte, hogy az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta.
"Az ellenség az egész ukrán energiarendszert sújtja, mind a termelő létesítmények, mind az energiaátviteli rendszerek tekintetében. Vészleállásokat okoztak minden régióban. A katonai és nemzetközi színtéren elszenvedett vereségek után az ellenség újabb terrorista kísérletet tesz a bosszúra, és a tél beállta előtt igyekszik maximális károkat okozni energiarendszerünkben" - hangsúlyozta Haluscsenko.
A miniszter arra kérte az ukránokat, hogy megértéssel kezeljék az energiaellátással kapcsolatos kritikus helyzetet, maradjanak higgadtak, bízzanak az energetikai szakemberekben és az ukrán fegyveres erőkben.
(MTI)