Felfüggesztette a Kreml az Állami Fegyverkezési Programot (SAP), az elmúlt 10 év legnagyobb orosz haderőfejlesztési programját, melynek része lett volna egyebek mellett az T-14 Armata harckocsi tömeggyártása és az orosz haderőben való rendszeresítése – írja a Moscow Times és a Vedomostyi nyomán a Portfólió.
Zoom
Fotó: TASZSZ
Az orosz vezetők azért döntöttek a haderőfejlesztési program felfüggesztése mellett, mert „a különleges művelet” (vagyis az ukrajnai háború) a „prioritások átalakítására” kényszeríti az orosz gazdaságot és haderőt.
A program lényege az lett volna, hogy az orosz haderő több száz új Armata-páncélost, egy új típusú stratégiai bombázót, 600 repülőgépet, több ezer helikoptert és modern kézifegyvereket szerez be. A program céldátuma 2020 lett volna, így már a háború előtt is jelentős volt a csúszás. A 2015-ben bemutatott Armaták tömeggyártása a mai napig nem indult el.
A lépés egy ideje várható volt, valószínűleg nem véletlen, hogy az idei Army 2022-n már külföldi vevőknek terítették az Armata harckocsikat. A harcjárművek tömeggyártása is azért nem indult meg, mert a Kreml egyszerűen túl drágának gondolta az új generációs eszközt, és inkább a régebbi, szovjet eredetű harckocsikat modernizálták.
Azt nem tudni továbbra sem, hogy az SAP felfüggesztésével végleg lemond-e az orosz hadvezetés az Armatáról. Nem kizárt, hogy a programot csupán átszabják az ukrajnai háború utáni szankciós és haderő-szervezési realitások fényében, így van rá esély még mindig, hogy egy „lebutított” Armata később rendszerbe fog állni.
Ugyanakkor, mivel az orosz hadiipar képességeit jelentősen visszavetették a nyugati, modern elektronikai eszközöket korlátozó szankciók, Oroszország chipgyártási képessége pedig egyelőre minimális, jó eséllyel az orosz vezetőknek továbbra is a NATO sztenderdhez képest szerényebb képességű harcjárművek fejlesztésében kell gondolkozniuk a következő években.
Az is világos, hogy az eddig legyártott Armatákat (ez kb. 20 jármű lehet), valószínűleg hadrendben tartják, még ha a típus tömeggyártására nem is kerül majd sor. A napokban került fel egy videó az internetre, melyen Kazany régiójában gyakorlatoznak a harcjárművel.
Ettől függetlenül nem kizárt, hogy külföldi vevők lecsapnak az Armatára - Algéria például jelezte, hogy lehet, hogy bevásárolnak a harckocsiból. Az orosz haderőben viszont a 2015-ben bemutatott formában aligha fogjuk látni.