Horvátországba idén 36 ezer migráns érkezett, 145 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter.
Zágráb nem közöl rendszeresen statisztikai adatokat az illegális migráció mértékéről. A tárcavezető annak kapcsán nyilatkozott, hogy a növekvő migráció miatt Zágrábban és Fiumében (Rijeka) a városi vezetés segélysátrakat állított fel a pályaudvarok közelében a migránsok számára.
Bozinovic szerint "Horvátország azon kevés országok egyike, amelyek mindent megtesznek az emberi jogok védelme érdekében".
Megjegyezte, hogy egész Európában a migráció növekedését tapasztalták, beleértve a Földközi-tenger nyugati és keleti partján fekvő országait is.
Nő azoknak a migránsoknak a száma is - például a burundiaké -, akiket ez idáig nem regisztráltak azon az útvonalon, amelyen Horvátország is fekszik - hangsúlyozta.
Úgy vélte: ennek oka az, hogy a szomszédos országok még mindig nem hangolták össze vízumpolitikájukat az Európai Unióéval, ezért történhet meg, hogy a migránsok repülővel érkezhetnek Belgrádba és Szarajevóba.
Horvátország nem célország a migránsok számára, ezért nem kérnek ott menekültstátuszt - magyarázta. "Számukra olyan határozatot adunk ki, mely szerint hét napon belül el kell hagyniuk az Európai Gazdasági Térséget" - mondta, hozzátéve, hogy Zágráb és Fiume az ilyen továbbhaladó migránsok számára biztosított alapvető humanitárius segítséget a sátrak felállításával, amelyekben meleg ételt kapnak, feltölthetik mobiltelefonjukat és tisztálkodhatnak.
"Ez nem egy olyan kérdés, amit egy ország egyedül meg tud oldani" - mutatott rá. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy Horvátország tartalmi részvétele nélkül a migráció uniós szintű megoldása sem lehetséges.
(MTI)