December 6-án egy birminghami abortuszklinika előtt, csendben imádkozott Isabel Vaughan-Spurce életpárti önkéntes. Nem sokkal később már egy rendőr lépett hozzá, azt kérdezve, hogy tulajdonképpen mit is csinál az intézmény előtt.
Vaughan-Spurce előbb azt felelte, tulajdonképpen csak a járdán áll, majd további kérdezősködés után azt mondta: nem tüntet, csak imádkozik, nem hangosan, csupán csendben. A rendőrtiszt, aki vélhetően ismerte már az életpárti aktivistát, ezt követően közölte vele: „Ön le van tartóztatva”.
A The European Conservative című portál hosszú cikkben foglalkozik a megdöbbentő esettel, mások mellett azt ecsetelve, miként lehet egy elméletileg olyan szabad országban, mint az Egyesült Királyság letartóztatni valakit kizárólag azért, mert egy abortuszklinika előtt imádkozik.
Gondolatbűnözés miatt is el lehet valakit már kaszálni? – kérdi a szerző, Sebastian Morello, aki leszögezi: „A szabad ország nem azt jelenti, hogy ott bárki azt tehet, amit csak szeretne. Ez bizony az anarchiával és a káosszal lenne egyenlő. A szabad ország egy olyan ország, ahol az állampolgárok szabadságjogai kellőképpen védettek ahhoz, hogy saját akaratukból azt tehessék, ami jó”.
(Mandiner)