Denisz Monasztirkszkij ukrajnai belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is meghalt a brovari helikopter-szerencsétlenségben - közölte szerda reggel az ukrán rendőrség.
Zoom
Zoom
Fotó: t.me/magnoliaTVnews
Az ukrán országos rendőrfőnök tájékoztatása szerint a balesetnek 16 halálos áldozata van, köztük két gyerek. Ihor Klimenko elmondta: 22 ember sérült meg, köztük 10 gyerek.
Zoom
Összesen 16 ember haláláról tudunk, köztük 2 gyermekről. Közülük 9-en voltak a forgószárnyas fedélzetén. A 22 áldozat kórházban van, köztük 10 gyermek. Minden szakszolgálat a helyszínen dolgozik. A helyszín vizsgálata folyamatban van – írta a rendőrség vezetője.
Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy a Kijev környéki Brovariban lezuhant helikopter az állami katasztrófavédelmi szolgálat feladatait látta el.
Sajnos ez történt az Állami Mentőszolgálat helikopterével, amely éppen a feladatát végezte. Jelenleg Ukrajna-szerte van bizonyos számú ilyen helikopter, amelyek az ország védelmében látnak el feladatokat – mondta Ignat, és megjegyezte, hogy a részleteket az Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat közöl a későbbiekben.
Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője nyilatkozatában elmondta: a repülőgép-szerencsétlenség következtében meghalt a belügyminisztérium vezetősége: a miniszter, az első miniszterhelyettes és az államtitkár.
Frissítés: Zelenszkij természetesen gyilkosságról beszél
Legyen az lengyelországi rakétabecsapódás, dnyiprói társasházat ért találat vagy helikopter-baleset, az ukránok soha semmiről nem tehetnek, mindig minden az oroszok műve:
Volodimir Zelenszkij a Telegramon fejezte ki részvétét a helikopter-balesetben elhunytak családtagjainak és barátainak. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a fájdalom kimondhatatlan.
Az elnök arra utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot, hogy Ukrajna nemzeti rendőrségével és más illetékes szervekkel együttműködve derítsék fel a történtek körülményeit. Hozzátette, hogy jelenleg minden egység a tragédia helyszínén dolgozik. Ezt írta még:
Gyenisz, Jevhen, Jurij, a Belügyminisztérium csapata… Ukrajna igazi hazafiai. Nyugodjanak békében! Nyugodjanak békében mindazok, akiknek életét ezen a fekete reggelen kioltották!
Túl alacsonyan repülhetett a helikopter
A helikopterek általában alacsonyan repülnek, hogy kikerüljék az ellenséges föld-levegő rakétákat (SAM). Kijev például a szomszédos Belaruszban állomásozó orosz Sz-400-as SAM-egységek közelében van − közölte Chris Partridge, a BBC haditechnikai elemzője.
Ezek nagy hatótávú rendszerek, amelyek arra kényszerítik a repülőgépeket és helikoptereket, hogy olyan magasságban repüljenek, hogy ne észlelhessék őket a radarok.
Az alacsony repülési magasság azonban növeli a földnek csapódás kockázatát. Ez a fajta repülés meglehetősen megterhelő a pilóták számára, különösen városi környezetben, ahol számos magas objektum, például épületek és fák vannak.
A baleset okát még nem tisztázták, de az alacsony magasságon való repülés nem kockázatmentes.
Korábban írtuk: Óvoda mellett zuhant le egy helikopter Kijev külvárosában
Egy óvoda és egy lakóépület közelében csapódott a földbe egy helikopter szerda reggel Brovariban, Kijev egyik külvárosában - közölte Olekszij Kuleba, Kijev megye kormányzója.
"A tragédia idején gyerekek és óvónők voltak az intézményben, de mostanra mindenkit kimenekítettünk" - írta a Telegramon Kuleba. A politikus tájékoztatása szerint a szerencsétlenségnek vannak áldozatai, de további részletek egyelőre nem világosak.
(MTI - Index nyomán)