Az Egyesült Államok elnöke az észak-koreai emberi jogokért felelős új különmegbízottat nevezett ki, a tisztség 2017 óta betöltetlen volt - jelentette be kedden a Fehér Ház egy közleményben.
Joe Biden elnök Julie Turner tapasztalt diplomatát nevezte ki a posztra, aki jelenleg az amerikai külügyminisztérium kelet-ázsiai és csendes-óceáni térséggel kapcsolatos jogállamisági és emberi jogi kérdésekért felelős irodájának igazgatója. Turner beszél koreai nyelven, és korábban már segítette az észak-koreai emberi jogokkal foglalkozó különmegbízott munkáját - áll a közleményben.
Az Észak-Koreával - akárcsak a Dél-Koreával - foglalkozó különmegbízott posztja vitatott témává vált az Egyesült Államokban, amikor az előző kormányzat megpróbálta tárgyalóasztalhoz ültetni Észak-Koreát. Egyes szervezetek akkor azt az aggodalmukat hangoztatták, hogy az emberi jogok háttérbe szorultak a nemzetbiztonsági célok miatt.
Biden elnök a 2021-es hivatalba lépése óta többször is kijelentette, hogy az emberi jogok védelme külpolitikájának egyik központi eleme lesz, de az észak-koreai különmegbízott pozíciója eddig betöltetlen maradt. Az Egyesült Államok dél-koreai nagykövete tavaly csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Biden kormánya még mindig nem nevezett ki senkit a posztra.
Észak-Korea folyamatosan visszautasítja az emberi jogok megsértésével kapcsolatos vádakat, és az országra kivetett nemzetközi szankciókat okolja a szörnyű humanitárius helyzetért. Azzal vádolja Washingtont és Szöult, hogy a témát politikai eszközként használják fel Phenjan hírnevének bemocskolására. Az ENSZ mérföldkőnek számító 2014-es jelentése szerint az ázsiai ország biztonságáért felelős vezetőket, köztük minden bizonnyal Kim Dzsong Un legfőbb vezetőt is emberiség elleni bűntettek miatt kellene felelősségre vonni.
A világszervezet illetékesei szerint a koronavírus-járvány miatt Észak-Koreában bevezetett korlátozások is súlyosbították az emberi jogok helyzetét az országban. (De a más országokban bevezetett korlátozások természetesen helyesek és üdvösek voltak... - a szerk.)
(MTI nyomán)