Egészen elképesztő és tarthatatlan, amikor Nyugat-Európát a demokrácia mintaképének tekintik, főleg, ha ezt Németországra vagy Ausztriára vonatkoztatják. Három év letöltendő börtönbüntetés egy közönséges mécsesgyújtásért? Igen, lehetséges.
Zoom
Egyelőre nem rombolták le, viszont ez a felirat fogadja az arra járókat (fotó: trt.net.t)
Az osztrák Kronen Zeitung írja, hogy az esküdtszék nem fogadta el annak a két vádlottnak a kifogásait és érveit, akik Adolf Hitler születésnapja alkalmából mécseseket helyeztek el braunaui szülőháza előtt. A vádlottaknál figyelembe vették büntetett előéletüket is. (Nyilvánvalóan nem köztörvényes bűncselekményekről van szó itt sem, hanem gondolatbűnökről.)
Április 20-án, a „Führer születésnapján” gyertyákat állítani Hitler braunaui szülőháza előtt nagyon rossz ötlet. Ezt hétfőn a Rieder esküdtszéke előtt két büntetett előéletű bűnözőnek kellett felismernie - írja alig leplezett örömmel az osztrák lap.
A 69 éves nyugdíjas bajorországi férfi némi megbánást tanúsított, ő már Németországban is volt elítélve hasonló "bűncselekményekért", ám ez mit sem segített, nincs kegyelem.
Vádlott társa, egy vorarlbergi 24 éves fiatalember ártatlannak vallotta magát. Mint mondja, csak letette a gyertyákat, nem gyújtotta meg azokat. Elképesztően komikus, hogy ilyeneken kell egy bíróságon vitatkozni, vajon meggyújtotta-e, vagy sem. Mindenesetre ez sem számított semmit.
Stranzinger Petra ügyész azt mondta, hogy a "radikális jobboldali hozzáállás" összeköti a két vádlottat, nyilvánvalóan ilyen indíttatásból tették, amit tettek. Az ítélet három év börtön.
Zoom
Az ügyész (fotó: krone.at)
Teljesen világos, hogy nem kell Hitler szimpatizánsának lenni ahhoz, hogy őrültségnek tartsuk az egészet. Vajon milyen alapokon áll az a rendszer, amely már pár mécsestől is így retteg?
Valahogy a migránsok által elkövetett gyilkosságokkal szemben nem ennyire szigorúak... Tudjuk, az mind "csak elszigetelt eset", esetleg a "többségi társadalom rasszizmusának hibája".
(Munkatársunktól)