Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Testület elnöke egy Kyiv Independentnek adott interjúban kijelentette, „a következő néhány hónap döntő lesz abban, hogy Ukrajna közelebb kerüljön a győzelemhez.”
Zoom
Fotó: Danilo Pavlov
Danyilov arról is beszélt, hogy szeretnék, „ha 2023 a győzelem éve lenne. De realisták vagyunk, és úgy gondolom, hogy a Nyugat nem tudja, mit kezdjen Oroszországgal".
Mindezek után az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Testület vezetője leszögezte: országa stratégiája szerinte egyszerű: Ukrajnának több fegyverre van szüksége, méghozzá a lehető leggyorsabban, hogy „likvidálja az oroszokat”.
Danyilov arra is kitért, hogy tankokra azért van szükségük, hogy megvédjék magunkat, és ellentámadásokat fejlesszenek ki. Majd azzal folytatta, „szükségünk van továbbá ágyúkra, lövedékekre, rakétákra és repülőgépekre is.”
Hangoztatta azt is, hogy „itt az ideje, hogy a Nyugat leküzdje az Oroszországtól való félelmét, és minden szükséges fegyvert biztosítson Ukrajna győzelméhez”.
Az interjúból kiderült, hogy Danyilov számára egyértelmű a végjáték is: „nem kevesebb, mint Oroszország felbomlása és az atomfegyver-mentesítés”.
Itt az ideje a szovjet rendszer teljes lebontásának. (...)  Oroszország szétesése Ukrajna nemzeti érdeke.
Szerinte ugyanis csak idő kérdése, hogy a Kreml mikor vet szemet Kazahsztánra, a balti államokra vagy akár Lengyelországra.
(Kyiv Independent - Mandiner nyomán)