Svédország kész Leopárd harckocsikat küldeni Ukrajnának a megtámadott országnak nyújtandó újabb segélyszállítmány keretében - mondta az észak-európai ország védelmi minisztere a TT svéd hírügynökségnek.
Svédország a háború kirobbanása óta már jelentős katonai és humanitárius segélyt küldött Ukrajnának.
Pal Jonson svéd védelmi miniszter közölte, hogy az újabb szállítmány páncélozott gyalogsági harcjárműveket is tartalmaz, amellyel Svédország jelentősen hozzájárul az ukrán szárazföldi hadviseléshez.
A svéd kormány bejelentése szerint a katonai segélycsomag része lesz a fejlett Archer tüzérségi rendszer is, de a helyi parlament az ország 120 darab német gyártmányú Leopard harckocsijából is küldene Ukrajnába.
"Készek vagyunk Leopard harckocsikat küldeni Ukrajnába, Németországgal folyamatosan egyeztetünk erről" - mondta Jonson a TT hírügynökségnek.
Mindeközben Mikko Savola finn védelmi miniszter bejelentette, hogy Helsinki is csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek Leopard 2 típusú harckocsikat küldenek Ukrajnának. Mint tudatta: Finnország 3 Leopard 2-essel járul hozzá ahhoz az együttműködéshez, amelyet a harcjárműveket gyártó Németország koordinál.
"Több védelmi eszközt küldünk, és partnereinkkel közösen részt veszünk a Leopard-együttműködésben" - tudatta közleményében Savola, és arra is kitért, hogy a támogatás arra is kiterjed, hogy az ukrán harckocsizókat felkészítsék a Leopardok kezelésére és karbantartására.
(MTI)