Megtalálták a minap eltűntnek nyilvánított, mintegy 2,5 tonnányi természetes urán nagy részét annak a líbiai telephelynek a közelében, amelyen eredetileg volt - erősítette meg a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken.
A tízhordónyi urán eltűnését a múlt csütörtökön jelentette be az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szervezet. Líbiában a polgárháború 2011-es kitörése óta kaotikus állapotok uralkodnak, és a NAÜ kifejezte aggályát amiatt, hogy az atomfegyver gyártására alkalmas nyersanyag illetéktelen kezekbe kerül.
A kelet-líbiai erők múlt heti közleménye hatására, amely szerint a hordókat megtalálták annak a dél-líbiai telephelynek a közelében, ahonnan eltűntek, a NAÜ ellenőrzést tartott, és megállapította, hogy "az uránnak mindössze egy csekély mennyisége hiányzik továbbra is".
A szóban forgó hasadóanyagnak a mennyisége ugyan kevesebb volt, mint amennyi egy atombomba előállításához szükséges, és a fegyvergyártáshoz általában gázzá kell alakítani a fémet, majd a szükséges koncentrációig tovább kell dúsítani centrifugában, mégis a NAÜ a múlt héten figyelmeztetett, hogy a természetes urán "radioaktív kockázatot jelenthet, illetve nukleáris biztonsági aggodalmakat vet fel".
"A vizsgálat során a NAÜ ellenőrei megállapították, hogy a hordók jelenleg nem az eredetileg bejelentett helyszínen vannak, de annak közelében" - áll a pénteki közleményben.
"Az ügynökség ellenőrei megerősítették, hogy a hordók természetes uránt tartalmaznak, és szemtanúi voltak annak, hogy visszaszállították őket a bejelentett helyszínre tárolás céljából".
Háled Mahdzsúb, a Halífa Haftar kelet-líbiai hadúr vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg sajtóosztályának vezetője már a múlt héten közölte, hogy előkerült a 10 hordónyi természetes urán annak a dél-líbiai raktárnak a közelében, ahonnan elszállították. Mahdzsúb közlése szerint a hordók egy olyan raktárból tűntek el, amely a csádi határ közelében van, és amelyet a NAÜ tisztségviselői 2020-ban meglátogattak és lepecsételtek. Hozzátette: a hordókat a létesítménytől 5 kilométerre találták meg. A kelet-líbiai tisztségviselő szerint egy csádi csoport lophatta el a hordókat a raktárból abban a reményben, hogy fegyvereket vagy lőszert tartalmaznak, de aztán otthagyták őket.
Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető 2003-ban, az Egyesült Államok Irak elleni második háborúja kezdete után jelentette be, hogy országa atomprogramot indít el. Becslések szerint Líbia mintegy 1000 tonna uránium-oxid pogácsával rendelkezett akkor. Az ellenőrök 2009-ben az utolsó dúsított uránmennyiséget is eltávolították az országból, de a szóban forgó természetes uránból viszonylag nagy mennyiség maradt Líbiában.
(MTI)