Ukrajna szövetségesei által gyártott alkatrészeket találtak az iráni gyártmányú, Shahed fantázianevű drónokban, amelyeket az orosz erők arra használnának, hogy halálos támadásokat indítsanak a harctértől távol eső ukrán városok ellen – közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.
Danyilov elmondta, hogy Ukrajna szétszerelte a Shahed drónokat, és „olyan alkatrészeket talált ott, amelyeket sem Iránban, sem Oroszországban nem gyártanak”.
Danilov felvetette, hogy ezeket az alkatrészeket – anélkül, hogy bővebben kifejtette volna, honnan származnak, vagy mik azok – Oroszországnak szállíthatták Ukrajna teljes körű lerohanása előtt, mivel a drónokat többnyire 2019 és 2021 között gyártották.
A tisztviselő azonban hangsúlyozta, hogy mindenképpen meg kell vizsgálni, a szankciók ellenére hogyan kerülhettek Oroszországba vagy Iránba olyan nyugati alkatrészek, melyeket felhasználva az orosz drónokat mobilizálhatták.
A brit székhelyű Conflict Armament Research (CAR) elemzése szerint az Irán által Oroszországnak eladott Shahedeket német technológián alapuló motor hajtja, amihez Irán illegális úton juthatott hozzá, írja az Index.