A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van, vagy alkalmatlan a feladatra - írta a Telegramon Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere vasárnap.
Zoom
A kijevi metróban menedéket kereső emberek 2022. február 24-én (fotó: Emilio Morenatti / AP)
Volodimir Zelenszkij elnök pénteken rendelte el az összes ukrajnai óvóhely ellenőrzését, egy nappal azután, hogy Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légicsapás idején nem tudtak bejutni az egyik légoltalmi helyre.
Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere elmondta, hogy az első napon megvizsgált 1078 óvóhelyből 359-et nem találtak alkalmasnak, további 122 zárva volt, mindössze 597-et ítéltek megfelelőnek.
Zoom
Cukorbeteg kisgyerek egy kijevi kórház pincéjében
"Hitetlenkedve fogadtam azt a tényt, hogy csak az (óvóhelyek) fele volt nyitva és minősült késznek (a feladatra)" - írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. "Tegnap, amikor polgármesterünkkel ellenőriztük a (fővárosi) Obolon kerületben lévő óvóhelyeket, nagy többségük zárva volt". Hozzátette: az ellenőrzések folytatódni fognak.
A csütörtöki halálesetek közfelháborodást váltottak ki, és Zelenszkij "kemény választ" ígért.
Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere pénteken egy helyi bizottsági ülésen elismerte, hogy bizonyos felelősség terheli őt, de azt mondta, hogy mások is hibáztathatók, különösen az elnök szövetségesei, akiket a városrészek vezetésére neveztek ki.
(MTI)