Nagy felháborodást és feszültséget keltett a csehországi cigányok körében egy "tragikus kimenetelű" szombati incidens a dél-morvaországi Brünnben (Brno), melynek következtében egy cigány életét vesztette.
Zoom
Fotó: Nikolas Feri
Szombaton este a Brünn melletti víztárolónál tűzijáték-fesztivált tartottak. Ott "szólalkozott össze" néhány cigány egy 37 éves külföldivel, valószínűleg ukrán állampolgárral, aki az incidens során megkéselt két "roma fiatalembert", később egyikük a kórházban belehalt sérüléseibe.
"A romák körében a történtek nagy felháborodást és ukránellenes hangulatokat váltottak ki" - nyilatkozott szerdán a CTK hírügynökségnek Petr Macál, az IQ Roma civil szervezet (nem vicc, tényleg ez a nevük) igazgatója. Az elkövetőt, akinek személyazonosságát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, kedden egy brünni bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
"A roma közösség nagyon fel van háborodva és ukránellenes hangulat van kialakulóban. A romák veszélyeztetve érzik magukat. Nagy jelentősége van annak, hogy a gyilkosság elkövetésével gyanúsított ember ukrán állampolgár" - állította Petr Macál.
Az orosz agresszió után több százezer ukrán állampolgár érkezett Csehországba, ami a már korábban is tapasztalható "roma-ukrán" ellentétek kiéleződéséhez vezetett. "A munkaerőpiacon az ukránok konkurenciát jelentenek a romák számára, részben elveszik a munkájukat" - mutatott rá Macál. Tavaly február óta már mintegy 250 ezer ukrán vállalt munkát Csehországban, többnyire szakképesítést nem igénylő szakmákban. Ezt a munkát korábban döntően a csehországi cigányok végezték, akiket az olcsóbb konkurencia részben kiszorított a munkahelyekről, pedig annyira szerettek dolgozni...
A cigány szervezetek és a cseh illetékesek egyaránt elítélték a szombati gyilkosságot, és nyugalomra intenek. Azt hangsúlyozzák, hogy a rendőrség már vizsgálja a történteket, s ki kell várni az eredményt. Több ismert "roma személyiség" felhívta közösségének tagjait, hogy egy ember cselekedete miatt ne támadják az egész csehországi ukrán közösséget, mert a kollektív bűnösség elve elfogadhatatlan.
Néhány "roma aktivista" és szervezet viszont a közösségi hálózatokon keresztül szombatra tüntetést szervez Brünn központjában, s élesen bírálják a kormányzatot és a rendőrséget, hogy nem garantálják a "romák" biztonságát.
A prágai Romea hírportál szerdán arról írt, hogy kedden este Brünn belvárosában "romák" egy csoportja megvert két ukránt.
"Sajnos nagyon forrnak az indulatok" - mutatott rá Petr Macál a cseh hírügynökségnek nyilatkozva. A brünni rendőrség szerdán megerősítette, hogy a szombati "tragédia" vizsgálata folyamatban van, s nyugalomra intette a közvéleményt.
Önvédelem volt, az MTI elhazudja
Az MTI "természetesen" nem írta meg, a Romea.cz viszont közölte a késelés hátterét szemtanúk és a nyomozáshoz közel álló források alapján. Tehát még ez a cigány portál is ezerszer korrektebb volt a Talmudista Irodánál..
A történet mondhatni a szokásos módon indult: a cigány horda a villamoson ordítozott, cigarettázott, és valami ottani Kis Grófót hallgatott maximális hangerővel. Senki sem mert szólni nekik, kivéve a szóban forgó ukránt, aki közölte velük, hogy ezt azért mégsem kellene. A primitív horda a szokott módon reagált, majd leszálltak a "rasszista" ukránnal együtt, aki immár halálos ellenségükké vált.
A villamosvezető jelezte a menetirányítónak a konfliktust, és a rendőrség is elindult a helyszínre, de mire odaértek, egy cigánnyal kevesebb szennyezte Csehország földjét.
A horda ugyanis megtámadta az egymagában lévő ukránt, ő pedig az életét védve előrántotta a kését, és belemártotta két támadóba. Az egyik ember alatti lény túlélte, a másik az örök színesfém-telepekre költözött.
Zoom
Az "áldozat", aki jóravaló, csendes fiú volt, aki épp munkába indult - ismerős a póz, nemdebár?
Ez tehát a "nagy felháborodás" forrása, amiről a fiatalemberező MTI regél, csak a bűnözők mindig színigaz álláspontját bemutatva, elhallgatva az előzményeket, sőt, összeszólalkozásnak állítva be a túlerőben megejtett cigány támadást, és gyilkosságnak a jogos önvédelmi helyzetet, arról hazudozva, hogy "a romák" mennyire veszélyeztetve érzik magukat...
(Kuruc.info)