Több tízezren vonultak utcára vasárnap Madridban, tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson.
Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráción alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak.
A július végén megtartott spanyol parlamenti választásokon a szavazók "nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak" - jelentette ki.
A spanyol parlament két katalán nacionalista pártja ugyanis a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt vezetők rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában.
A madridi demonstráció két nappal azelőtt történt, hogy a júliusi választásokon győztes PP miniszterelnök-jelölti programjának vitáját megkezdi a spanyol parlament alsóháza.
Alberto Núnez-Feijóo a miniszterelnökké választásához szükséges 176 támogató szavazatból 172-vel rendelkezik a törvényhozásban. A hiányzó négy képviselői szavazatot az elmúlt hetekben sem sikerült megszereznie.
Amennyiben a vita után tartandó szerdai szavazáson nem kapja meg az abszolút többség támogatását, és két nappal később a második kör sem lesz eredményes, akkor az uralkodó újabb miniszterelnök-jelöltet kérhet fel.
Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a választásokon másodikként végzett Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára már jelezte kormányalakítási szándékát.
Alberto Núnez-Feijóo bírálta a szocialista vezetőt, és megkérdőjelezte "erkölcsi és politikai tartását", amiért a nacionalista pártok támogatását keresi, hogy újból kormányfő lehessen.
(MTI)