Denisz Smihal "ukrán" miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt lengyel kollégájával, Donald Tuskkal a két ország határán kialakult helyzetről.
Smihal közösségi oldalain arról tájékoztatott, hogy Tuskkal elsősorban azt az esetet vitatták meg, amikor "lengyel gazdák gabonát öntöttek ki lezárt ukrán teherautókból, amelyeknek Lengyelországon kellett volna áthaladniuk". "Felhívtam a figyelmet az útra kiszórt ukrán gabonával történt incidens elfogadhatatlanságára. A radikális retorika ebben az ügyben elfogadhatatlan" - hangsúlyozta a miniszterelnök.
Smihal felkérte lengyel kollégáját, hogy a két kormány közötti párbeszéd útján találjanak olyan megoldást, amely támogatja az ukrán gazdákat, egyszersmind nem károsítja a lengyel gazdákat. Azt mondta, hogy a határon zajló eseményekkel párhuzamosan nő az Oroszországból és más külső országokból az EU-ba irányuló import volumene, beleértve a gabonát is. "Ukrajnának és Lengyelországnak össze kell fognia, hogy megakadályozza az orosz termékek európai piacra kerülését. Egységesnek kell lennünk a közös kihívásokkal és az Európa biztonságát veszélyeztető ellenségekkel szemben" - hangoztatta a miniszterelnök.
Ukrán fuvarozók közben csütörtök délelőtt tiltakozó akciót indítottak a Dorohusk-Jahodin lengyel-ukrán határátkelőnél. A demonstráció szervezői elmondták, hogy egyes lengyel fuvarozókat készülnek feltartóztatni, olyanokat, akik soron kívül próbálnak átjutni az ellenőrző ponton.
A Szuszpilne ukrán közszolgálati televízió beszámolója szerint 15 ukrán kamion és körülbelül húsz ukrán személygépkocsi érkezett a határra. Vitalij Kocenko, a Nyugati régió fuvarozói elnevezésű civil szervezet vezetője szavai szerint a lengyel oldalon tüntetők óránként egy autót - és kizárólag lengyel szállítót - engednek át. Elmondta, hogy az ukrán fuvarozók tiltakozásának időtartama a határ lengyel oldalán kialakult helyzettől függ. Kiemelte, hogy a jahodini ellenőrző pontnál a menetrend szerinti buszok áthaladását nem akadályozzák. Az ukrán fuvarozók azért választották tiltakozásuk helyszínéül ezt a határátkelőt, mert ott történt az az eddigi legkirívóbb incidens, amikor lengyel gazdák ukrán gabonát öntöttek ki az útra.
(MTI nyomán)