A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij elhunyt – írja a BBC orosz médiaforrásokra hivatkozva. A TASZSZ hírügynökség a Jamalo-Nyenyec megyei börtönszolgálat közlése alapján jelentette a halálhírt.
Zoom
Fotó: Alexander Zemlianichenko / Telegraph
„2024. február 16-án a 3. számú büntetőtelepen az elítélt Alekszej Navalnij egy séta után rosszul érezte magát, a hivatal képviselői szerint szinte azonnal elvesztette az eszméletét” – áll a börtönszolgálat közleményében, amelyet a Politico idézett. Az intézmény egészségügyi személyzete azonnal megérkezett, és mentőszolgálatot hívtak. A közlemény szerint minden lehetséges módon megpróbálták újraéleszteni Navalnijt, de ezek nem jártak eredménnyel. – A sürgősségi orvoscsoport az elítéltet halottnak nyilvánította. A halál okát vizsgálják – tette hozzá a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat közleménye.
Navalnij sajtótitkára még február 6-án közölte, hogy öt nappal korábban megint büntetőzárkába helyezték a Kreml szókimondó bírálóját. Harmadszor tették oda azóta, hogy 2023 decemberében átszállították az orosz sarkvidéken lévő Sarki Farkas börtönbe. Kira Jarmis szerint amióta több mint három évvel ezelőtt bebörtönözték, a mostani volt a 26. alkalom, hogy ily módon büntették Navalnijt, aki a legutóbbival együtt összesen 293 napot töltött magánzárkában jelenlegi börtönbüntetése alatt – írja a Szabad Európa. A Meduza.io cikke alapján egyébként arról írt az RTL, hogy a legutolsó büntetőzárkára azután került sor, hogy a Dosszié Központ nevű orosz oknyomozó csoport bemutatta Vlagyimir Putyinnak azt a luxusvilláját, amely Szentpétervártól 185 kilométerre északra, a finn határtól mindössze 31 kilométerre fekszik.
Navalnijt – aki 2020-ban kis híján belehalt egy Novicsok típusú idegmérgezésbe, amelyért a Putyin elnök utasítására eljáró orosz biztonsági alkalmazottakat teszi felelőssé –2021. január 17-én vették őrizetbe egy moszkvai repülőtéren, amikor hazaérkezett Németországból, ahol a méregtámadás miatt kezelték. Eredetileg szabadság megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt ítélték 12 év börtönre, majd tavaly augusztusi tárgyalásán bűnösnek találták szélsőséges közösség létrehozásában, szélsőséges tevékenységek finanszírozásában és számos más bűncselekményben, és további 19 évnyi fegyházra ítélték.
Frissítés: RT: leszakadt vérrög lehet a halál oka
Az állami RT médiaügynökség jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy a halált egy leszakadt vérrög okozta. A büntetés-végrehajtási intézményeket látogató jamali társadalmi megfigyelő bizottság szerint Navalnijnak nem voltak egészségügyi panaszai, és a hozzátartozóihoz sem érkezett ilyen értelmű kérelem.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Marija Zaharova külügyi szóvivő kifogásolta, hogy még a halottkémi vizsgálat sem készült el, de a Nyugat máris az ellenzéki politikus meggyilkolásával vádolta meg Moszkvát.
Zelenszkij szerint nyilvánvaló, hogy Putyin áll az eset mögött
Nem sokkal azután, hogy az oroszországi börtönszolgálat bejelentette Alekszej Navalnij halálának hírét, megérkeztek az első nemzetközi reakciók is. „Az EU egyedül Oroszországot tartja felelősnek Alekszej Navalnij haláláért” – közölte X-en Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. „Harcosok halnak meg. De a szabadságért folytatott harc soha nem ér véget” – írta.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Oroszországnak komoly kérdésekre kell válaszolnia Navalnij halálával kapcsolatban, írja a SkyNews. Egy müncheni biztonsági konferencián kérdésre válaszolva Stoltenberg azt mondta, „ nem fog spekulálni”, de felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja ki a történteket. „Minden tényt meg kell állapítanunk, és Oroszországnak válaszolnia kell a Navalnij halálának körülményeivel kapcsolatos összes súlyos kérdésre” – mondta.
A Németországban tartózkodó Volodomir Zelenszkij ukrán elnök úgy reagált, hogy szerinte „nyilvánvaló”, hogy közvetlenül Vlagyimir Putyin áll Navalnij halála mögött. Az ukrán elnök azt mondta, az orosz elnöknek mindaddig mindegy, ki hal meg, amíg az államfői pozíciója biztos.
Rishi Sunak brit miniszterelnök az orosz demokrácia leghevesebb szószólójának nevezte Navalnijt, aki szerinte egész életében „hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot”.
2. frissítés: "A Kreml kegyetlensége ölte meg"
A Kremlt tette felelőssé Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért Edgars Rinkevics lett elnök és Gitanas Nauseda litván államfő. Kaja Kallas észt kormányfő szintén az "orosz rezsim" felelősségét hangsúlyozta.
"Bármit is gondoljunk a politikus Alekszej Navalnijról, őt most a Kreml brutálisan meggyilkolta. Ez tény, és ezt tudni kell a jelenlegi orosz rezsim valódi természetéről" - fogalmazott Rinkevics pénteken az X közösségi platformon.
Nauseda pedig azt írta: "Alekszej Navalnij nem a börtönben halt meg, őt a Kreml kegyetlensége ölte meg, és az a törekvés, hogy az ellenzéket mindenáron elhallgattassák". A litván államfő hozzáfűzte: az orosz rezsimnek ezért bíróság előtt kell felelnie.
Kaja Kallas azt írta az X-en, hogy Alekszej Navalnij halálát követően Oroszországot és minden felelőst el kell számoltatni. "Navalnij halála újabb sötét emlékeztető arra, hogy milyen lator rezsimmel van dolgunk" - fogalmazott.
Lengyel politikusok: gyilkosság!
Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, haláláért Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős - vélekedtek pénteken egybehangzóan vezető lengyel politikusok az orosz ellenzéki politikus halálhírére reagálva.
Szymon Holownia, a parlament alsóházának (szejm) elnöke az X közösségi felületen azt írta: "Navalnijt meggyilkolták, egy bűnöző gyilkolta meg a politikai foglyot, aki az ő bandita rezsimjével szembeni ellenállás legnagyobb jelképe volt".
"Alekszej, soha nem felejtünk el, soha nem bocsátjuk meg nekik" - írta Donald Tusk miniszterelnök a közösségi médiában.
"Navalnijnak az volt a bűne, hogy szembeszállt Vlagyimir Putyinnal" - mondta a PAP hírügynökségnek nyilatkozva Radoslaw Sikorski külügyminiszter. Az orosz ellenzéki politikust koholt vád, hamis bizonyítékok alapján ítélték el, és borzasztó körülmények között tartották fogva - húzta alá Sikorski. "Mindezért Vlagyimir Putyin a felelős" - tette hozzá.
A varsói külügyminisztérium a honlapján közzétett hivatalos állásfoglalásban Navalnij halálának független vizsgálatát, halála összes körülményének tisztázását sürgette. "A tragédiáért a teljes felelősség az orosz kormányzatot terheli" - állapították meg.
Katarzyna Pelczynska-Nalecz fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter, Lengyelország volt moszkvai nagykövete újságíróknak elmondta: Navalnij halála "Putyin személyes bosszúját jelenti". Az orosz elnök "bosszút állt az őt bírálni merészelő emberen (...), és egyszerűen meggyilkolta őt".
Mateusz Morawiecki előző lengyel kormányfő az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: Navalnij halála "azt bizonyítja, hogy Putyin semmitől sem riad vissza (...) Így tipor és gyilkol Oroszország".
3. frissítés: "A putyinizmus végül elmúlik, és Navalnij öröksége győzni fog"
"Alekszej Navalnij a Kreml-rezsim újabb áldozata" - írta Andrzej Duda elnök az X közösségi felületen. "Ez a brutalitás azonban a gyengeség jele. A putyinizmus végül elmúlik, és Navalnij öröksége győzni fog" - tette hozzá. Az államfő részvétét fejezte ki Navalnij családjának.
Odarepült az ügyvédje ellenőrizni a halálhírt
Lenyid Szolovjov, Navalnij ügyvédje a Rigában szerkesztett, ellenzéki Novaja Gazetának elmondta, hogy a család azt kérte, ne kommentálják a történteket, és hogy megpróbálja tisztázni, mi történt. Jogi képviselő utoljára szerdán járt az elítélt ellenzékinél.
Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára azt mondta, hogy a politikus ügyvédje a Jamal-Nyenyec Autonóm körzetbe repült, mert "egyelőre semmi sem erősítette meg" a FSZIN közleményét. Julija Navalnaja, a politikus felesége a müncheni biztonsági konferencián azt hangoztatta, hogy ha a hír igaz, akkor Vlagyimir Putyin elnök és környezete "nagyon hamar" viselni fogja a felelősséget azért, amit Oroszországgal, a családjával és a férjével tett, és világméretű összefogást sürgetett a Moszkvában uralkodó "rezsim" ellen.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Azt mondta, hogy a FSZIN az előírt protokoll szerint teszi a dolgát, és nincs szükség külön intézkedésre.
Marija Zaharova külügyi szóvivő kifogásolta, hogy még a halottkémi vizsgálat sem készült el, de a Nyugat máris az ellenzéki politikus meggyilkolásával vádolta meg Moszkvát. Az orosz diplomáciai tárca "felháborító cinizmussal" vádolta az amerikai külügyminisztériumot és a Fehér Házat, amiért Oroszországot tette felelőssé Navalnij haláláért, miközben nem emelte fel szavát az ukrán börtönben megkínzott és életét vesztett, amerikai állampolgárságú Gonzalo Lira újságíró halála miatt.
Bidennek sincsenek kétségei
A Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök azt mondta, "nem lepte meg, de feldühítette" a halálhír.
"Pontosan nem tudjuk, mi történt, de kétségtelen, hogy Navalnij halála olyasvalaminek a következménye, melyet (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) és a gazfickói műveltek" - jelentette ki az elnök, hozzátéve: "az orosz hatóságok majd elmondják a maguk verzióját. De ne legyenek kétségeik, Putyin a felelős Navalnij haláláért".
Emlékeztetett arra, hogy Navalnij "biztonságban élhetett volna az emigrációban, de ő annyira mélyen hitt a hazájában, Oroszországban, hogy inkább visszatért, hogy folytassa munkáját, noha tudta, hogy börtönbe vethetik vagy megölhetik".
Olaf Scholz német kancellár szomorúságának adott hangot, és úgy vélte, hogy "Navalnij az életével fizetett a bátorságáért".
Emmanuel Macron francia elnök felháborodását fejezte ki Navalnij halálhírére reagálva, és úgy fogalmazott: "ma Oroszországban a szabad lelkeket a Gulágra viszik és halálra ítélik".
Független vizsgálatot követel az OHCHR és az EBESZ
Átlátható és független vizsgálatot sürgetett az orosz hatóságoknál pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halála ügyében.
"Ha valaki az állam őrizetében hal meg, az ember hajlamos azt feltételezni, hogy az állam felelőssé tehető a haláláért. Ezt a felelősséget pedig csak egy független testület pártatlan, alapos és átlátható vizsgálata képes megcáfolni" - fogalmazott Liz Throssell, az OHCHR szóvivője.
Ian Borg, az EBESZ soros elnöke, Málta külgazdasági és európai ügyekért felelős külügyminisztere az X közösségi oldalon közzétett üzenetében szintén arra szólította fel az orosz hatóságokat, tisztázzák az aktivista halálának körülményeit, valamint részvétét fejezte ki Navalnij családja felé.
Üzenetében egyúttal "az alapvető szabadságjogok bátor védelmezőjének" nevezte Navalnijt, "aki az életét a demokrácia és a szabadság oroszországi terjesztésének szentelte".
(Magyar Hang - MTI - Telex nyomán)