"A Grúzia elleni orosz támadás" (valójában a Dél-Oszétia elleni grúz támadásra adott válasz - a szerk.) váratlan segítséget jelent a finanszírozási gondokkal küszködő nagy amerikai fegyverkezési programoknak - írja a The Wall Street Journal. Az orosz páncélosok és harci repülők főműsoridős szereplése Amerikában is előhívja a hidegháborús reflexeket, ami segíthet a pénzcsapok megnyitásában, s ismét a fegyvergyártók járnak jól rövid távon.
A kaukázusi viszály nyomán felerősödtek a sokmilliárd dolláros fegyverprogramokat támogató hangok, amelyek vadászgépek és rombolók fejlesztését szorgalmazzák. A fejlesztések finanszírozása évről évre nehezebb, az ellenzők szerint ezek a fegyverek nem megfelelőek a mai konfliktusok, a gerillahadviselés körülményei között.

Robert Gates védelmi miniszter idén nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy visszafogja ezeket a költséges fejlesztéseket. Fő érve szerint az F-22 Raptor vadászgépekkel és a futurisztikus külsejű Zumwalt osztályú rombolókkal nem lehet felvenni a harcot a könnyű fegyverzetű, rejtőzködő milíciákkal és "terrorista csoportokkal" szemben, amelyek az amerikai erők legfőbb ellenségei Irakban és Afganisztánban. A tárcavezető törekvése azonban politikai érdekeket sért, továbbá hadiipari vállalatok milliárdos programjait, az azok által teremtett munkahelyeket veszélyezteti.
A konzervatív újság szerint a Grúzia elleni orosz katonai fellépés módosított a helyzeten. A grúz utakat elárasztó orosz páncélos oszlopok és a légi támadások szinte azonnal felerősítették azokat a véleményeket, amelyek szerint "a Pentagon nem veszi elég komolyan az orosz és a kínai fenyegetést." Amennyiben a grúziai viszály folytatódik és kiterjed, az amerikai védelmi cégeknek könnyebb dolguk lesz elérni a nagy fegyverfejlesztési programok finanszírozását - írta a The Wall Street Journal.
A lap emlékeztetett arra, hogy Robert Gates a héten kijelentette: az új fegyveres viszály arra készteti az Egyesült Államokat, hogy újragondolja Oroszországhoz fűződő stratégiai viszonyát.
 
Oroszország megfontolja, hogy ismét atomtöltetekkel szerelje fel a Balti Flotta egységeit - figyelmeztettek magas rangú orosz katonai források.
Amióta csütörtökön aláírták a lengyel-amerikai megállapodást az amerikai elfogórakéták telepítéséről (mely a grúzok által kiprovokált helyzet nélkül aligha sikerült volna, ebben a formában legalábbis - a szerk.), Oroszország egymás után jelenti be az ellenintézkedéseket. A vezérkari főnök helyettese azt mondta: Lengyelország az egyezséggel orosz atomcsapás veszélyének teszi ki magát.
Noha a legtöbb katonai szakértő úgy véli, hogy a Lengyelországba telepítendő tíz amerikai elfogórakéta nem gyengíti érdemben az orosz atomütőerő elrettentő képességét, az oroszok egyre keményebb hangot ütnek meg. A vasárnap este kiszivárogtatott terv szerint atomtöltetű robbanófejjel szerelnék fel az orosz Balti Flotta Kalinyingrádban állomásozó tengeralattjáróit, cirkálót és vadászbombázóit. A Szovjetunió megszűnése óta nincsenek atomtöltetek a továbbra is Oroszországhoz tartozó, Lengyelország és Litvánia közé beékelt enklávé területén.
A név nélkül nyilatkozó moszkvai katonai forrás közölte: "Látva Amerika eltökéltségét az európai rakétavédelmi pajzs felállítására, az orosz hadsereg felülvizsgálja a terveit, hogy megfelelő választ adhasson".
Az oroszok harciassága nem csak Amerikának és Lengyelországnak szól, mivel közölték: figyelmen kívül hagyják a fekete-tengeri flottájuk mozgásának korlátozására irányuló ukrán kísérleteket. A flotta fő bázisa az Ukrajnához tartozó Szevasztopol. Ukrajna azzal is feldühítette az oroszokat, hogy felajánlotta a nyugati államokkal közös rakétavédelmi rendszert létrehozását.
Az oroszok azt is megpendítették: atomtöltetű rakétákat irányoznak Nyugat-Európára, illetve felülvizsgálják kubai katonai jelenlétük felújítását.
(Kuruc.info - MTI - The Times - InfoRádió)