Dél-Oszétiában felmentette a kormányt és egy hónapos rendkívüli állapotot hirdetett ki az elnök.
Eduard Kokojti a Vesztyi 24 orosz hírtelevízióban közölte: az országot a grúz agresszió következményeinek felszámolására alakított rendkívüli bizottság irányítja.
Hozzátette: a testület vezetésével és a miniszterelnöki feladatok ellátásával Borisz Csocsijevet bízta meg.
A rendelet értelmében a fővárosban, Chinvaliban 21 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom van érvényben. A rendkívüli állapot idején a hatóságok bárkit igazoltathatnak, és ha valakinél fegyvert találnak, megmotozhatják, átkutathatják lakását és autóját.
Emellett megerősítették a rend és a város életképességét biztosító berendezések védelmét.
Eduard Kokojti vasárnap élesen bírálta a kormányt, amiért túlságosan lassan halad a segélyszállítmányok elosztása, és nem hatékony a testület működése. Jelezte, hogy délutánra minden tisztségviselő kapja a konkrét megbízások listáját, és a feladatok teljesítésének elmulasztása büntetőeljárást is vonhat maga után.

Miheil Szaakasvili grúz elnök hétfőn tárgyalásokat szorgalmazott Oroszországgal, hogy elkerüljék a két ország végleges eltávolodását.
"A megszálló (orosz) erők haladéktalan kivonását követeljük" - méltatlankodott Szaakasvili televíziós nyilatkozatában, minekutána az általa kezdett agresszió után állt elő ez a helyzet.
"Ezután kezdjünk el gondolkodni, tárgyalni olyan módon, hogy elkerüljük a két ország végleges eltávolodását" - folytatta a jenkibérenc grúz elnök, először ütve meg viszonylag békülékeny hangnemet.
(MTI nyomán)